Wykonanie
Leniwe nigdy nie były dla mnie smaczne. Jakoś nie mogłam się do nich przekonać... Mam wrażenie, że mój gust smakowy ulega zmianie, bo leniwe z przepisu z Moich Wypieków mnie zachwyciły. Sam fakt, że nagle miałam nieodpartą pokusę ich zrobienia to dla mnie milowy krok na przód.
Potem próba z zamkniętymi oczami... i zdziwienie "to leniwe są takie pyszne?". Jeśli lubicie, albo jeszcze nie - zachęcam do spróbowania :). W przepisie dokonałam zamiany
twarogu na
mascarpone.

Składniki:- 200 g
mascarpone,- 1/2 szklanki
mąki pszennej,- 1
jajko,- szczypta
soli,- 8-10 g
cukru z
wanilią .
Mascarpone umieszczamy w misce, dodajemy przesianą
mąkę,
żółtko,
cukier z
wanilią. Wszystko mieszamy. W mikserze ubijamy
białko z dodatkiem
soli, a następnie dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy ręką. Gotową masę przekładamy na stolnicę, ewentualnie podsypujemy lekko
mąką i zagniatamy. Formujemy wałek, a następnie kroimy na kawałki (tak, jak kopytka). Gotowe kluski wrzucamy do wrzącej
wody, gotujemy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Podajemy polane roztopionym
masłem, z dodatkiem
cynamonu,
cukru lub jak wolicie :). Najlepiej smakują podsmażone na
maśle :) Smacznego!