ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka z kaszy z twarogiem :)

Zapiekanka z kaszy z twarogiem :)

nazwa

Wykonanie

Przepis kuchni staropolskiej z "Encyklopedii sztuki kulinarnej",na spróbowanie którego od dawna miałam ochotę,ale jak to w życiu bywa,zawsze coś innego "brało górę" i przepis schodził na drugi plan.W końcu akcja"Zainspiruj się kaszą"zmobilizowała mnie do wypróbowania przepisu.Dokonałam minimalnych zmian i pyszna zapiekanka gotowa.Zdjęcie zrobiłam tuż po wyjęciu z piekarnika,zapiekanka nie zdążyła stężeć i wygląda na mało zwięzłą,ale jak sesja się skończyła,to kolejna porcja dała się ładnie ukroić i w kształtnej postaci zaprezentować na talerzu-nie spieszcie się więc wyjmując zapiekankę z naczynia żaroodpornego.
czubata szklanka kaszy gryczanej-u mnie woreczek gryczanej i woreczek jęczmiennej,w sumie nieczubata szklanka
1,5 szkl.wody
sól i pieprz do smaku
1 łyżka smalcu lub 2 łyżki oliwy
1 szkl.śmietany kremowej
2 łyżki drobno posiekanej zieleniny-u mnie natka pietruszki i szczypiorek w mneijszej il.niż 2 łyżki
25 dkg twarogu tłustego-w przepisie jest 50 dkg,ja dałam 25 półtłustego,bo wydawało mi się,że do tej ilości kaszy 50 dkg będzie za dużo,okazuje się,że 25 wystarcza
2 jajka
szczypta mielonej papryki
tłuszcz do wysmarowania formy
po lekkim ostudzeniu,ale wciąż ciepła,stężała zapiekanka
Na patelni rozgrzewam oliwę i wsypuję obie suche kasze(może być gryczana lub jęczmienna,ja obie zmieszałam)i mieszając smażę je 3 min.Następnie wlewam wodę,doprawiam solą,pieprzem i papryką i na bardzo małym ogniu mieszając duszę do wchłonięcia się całej wody.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.Kasze owijam w kocyk i trzymając w cieple pozwalam im"dojść".Ser mieszam z zieleniną,jajkami i odrobiną soli.Formę( u mnie 22/17 cm)natłuszczam,nakładam połowę kaszy,na to warstwa sera i reszta kaszy.Na wierzch wylewam śmietanę,ale następnym razem wymieszam ją z jajkiem lub odrobiną starego żółtego sera,żeby nie ściekła na dno,a utworzyła warstwę na górze.Piekę w nagrzanym piekarniku 20-25 min,aż śmietana się przyrumieni.Podaję z surówką.Można zamiast surówki podać kefir lub zsiadłe mleko.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2013/07/zapiekanka-z-kaszy-z-twarogiem.html