Wykonanie
Przepis kuchni staropolskiej z "Encyklopedii sztuki kulinarnej",na spróbowanie którego od dawna miałam ochotę,ale jak to w życiu bywa,zawsze coś innego "brało górę" i przepis schodził na drugi
plan.W końcu akcja"Zainspiruj się
kaszą"zmobilizowała mnie do wypróbowania przepisu.Dokonałam minimalnych zmian i pyszna zapiekanka gotowa.Zdjęcie zrobiłam tuż po wyjęciu z piekarnika,zapiekanka nie zdążyła stężeć i wygląda na mało zwięzłą,ale jak sesja się skończyła,to kolejna porcja dała się ładnie ukroić i w kształtnej postaci zaprezentować na talerzu-nie spieszcie się więc wyjmując zapiekankę z naczynia żaroodpornego.

czubata szklanka
kaszy gryczanej-u mnie woreczek gryczanej i woreczek jęczmiennej,w
sumie nieczubata szklanka1,5 szkl.
wodysól i
pieprz do smaku1 łyżka
smalcu lub 2 łyżki
oliwy1 szkl.
śmietany kremowej2 łyżki drobno posiekanej
zieleniny-u mnie
natka pietruszki i
szczypiorek w mneijszej il.niż 2 łyżki25 dkg
twarogu tłustego-w przepisie jest 50 dkg,ja dałam 25 półtłustego,bo wydawało mi się,że do tej ilości
kaszy 50 dkg będzie za dużo,okazuje się,że 25 wystarcza2
jajkaszczypta mielonej
paprykitłuszcz do wysmarowania formy

po lekkim ostudzeniu,ale wciąż ciepła,stężała zapiekankaNa patelni rozgrzewam
oliwę i wsypuję obie suche
kasze(może być gryczana lub jęczmienna,ja obie zmieszałam)i mieszając smażę je 3 min.Następnie wlewam
wodę,doprawiam
solą,
pieprzem i
papryką i na bardzo małym ogniu mieszając duszę do wchłonięcia się całej
wody.Nagrzewam piekarnik do 180 stopni.
Kasze owijam w kocyk i trzymając w cieple pozwalam im"dojść".
Ser mieszam z
zieleniną,
jajkami i odrobiną
soli.Formę( u mnie 22/17 cm)natłuszczam,nakładam połowę
kaszy,na to warstwa
sera i reszta
kaszy.Na wierzch wylewam
śmietanę,ale następnym razem wymieszam ją z
jajkiem lub odrobiną starego
żółtego sera,żeby nie ściekła na dno,a utworzyła warstwę na górze.Piekę w nagrzanym piekarniku 20-25 min,aż
śmietana się przyrumieni.Podaję z surówką.Można zamiast surówki podać
kefir lub
zsiadłe mleko.Smacznego!!!