Wykonanie
Włoskie smaki-
kurczak "po
myśliwsku" mocno
pomidorowy.Moja propozycja jest jedną z niezliczonych włoskich wariacji,w których
kurczak lub
królik jest najważniejszym składnikiem,a towarzyszą mu
pomidory,
cebula oraz w zależności od tego, w którym regionie Włoch jest przyrządzany,również inne warzywne dodatki.

60 ml
oliwy do smażenia1
cebula3 ząbki
czosnku15 dkg pancetty13 dkg
pieczarek1,5 kg
kurczaka - ja wykorzystałam
filety z kurczaka w mniejszej niż wymagana ilości80 ml
wytrawnego białego wina lub vermouth'u80 dkg krojonych
pomidorów z puszki1/4 łyżeczki
brązowego cukru1/4 łyżeczki
pieprzu kajeńskiegotrochę
oregano i
tymianku-jeśli świeże,to po gałązce,ja dałam po szczypcie suszonych1
listek laurowyNa małej patelni rozgrzewam połowę
oliwy i podsmażam na niej na wolnym ogniu pokrojoną w kostkę
cebulę i rozgnieciony
czosnek.Dodaję pancettę pokrojoną w kostkę oraz
pieczarki w plastrach i na większym ogniu smażę do 5 min.Na osobnej patelni rozgrzewam resztę
oliwy i wrzucam na nia
kurczaka-jeśli całego,to pokrojonego na 8 części,ja filety pokroiłam w dużą kostkę-i dobrze obsmażam,dolewam wino/vermouth i duszę,aż
alkohol wyparuje.Następnie dodaję
pomidory z puszki,
przyprawy,
cukier i 80 ml
wody oraz
cebulę z
czosnkiem,zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem ok.25 min.żeby
mięso było miękkie,ale nie odchodziło od kości w przypadku całego
kurczaka.Jeśli
sos jest zbyt rzadki odkrywam i pozwalam mu odparować.Jeśli potrzeba można ponownie doprawić do smaku.Smacznego!!!