Wykonanie
Kolejny odkurzony przepis z moich zapisków kulinarnych. Specyficzny smak zalewy dodaje rybie wyrazistości.A danie nadaje się do spożycia zarówno na zimno jak i na ciepło.

ok.1 kg
filetów rybnych5 - 6 małych
cebulniepełna szklanka
olejumąka do panierowania
rybysól do
ryby i
olej do smażenia filetówzalewa1 szkl.
wody1/3 szkl.
octu(tym razem dałam
ryżowy)1 płaska łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
cukruliść laurowy,kilka ziaren ziela ang. i
pieprzu2 - 3 łyżeczki
koncentratu pomidorowegoSkładniki zalewy mieszam w rondlu(pomijam narazie koncentrat)i gotuję na wolnym ogniu przez chwilę,na koniec dodaję koncentrat,odstawiam z ognia.
Cebule kroję w półkrążki i podduszam na niepełnej szkl.
oleju do miękkości,nie powinna być przysmażona,tylko miękka i szklista.Następnie przekładam ją do zalewy i na krótko razem podduszam,żeby smaki się połączyły. Filety
solę z obu stron,panieruję w
mące i obsmażam na złoto po obu stronach,przekładam do zalewy z
cebulą.Danie gotowe zaraz po przyrządzeniu lub na zimno,gdy się"przegryzą"smaki.Smacznego!!!