Wykonanie
Jest to najlepsza
tarta, jaką w ostatnim czasie
jadłam! Proste, ale przepyszne składniki, które razem tworzą cudowną całość. Dobry, francuski
ser,
pestki słonecznika,
szparagi oraz świeża
pietruszka - i wiosenna
tarta gotowa :)/forma prostokątna na tartę 35cm x 11cm/250g
ciasta francuskiego250g
szparagów100g dobrego
sera typu
camembert150g
jogurtu greckiego1/2 małej
cebuli2 łyżki pestek
słonecznikasól morskapieprz czarnykilka listków świeżej
pietruszkiBlaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie
ciastem. Nakłuć je widelcem w wielu miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Szparagi dokładnie umyć. Odłamać twarde końce. Włożyć do zagotowanej
wody i gotować 3 minuty. Odcedzić i przepłukać zimną
wodą. Odłożyć do przestygnięcia.
Ser pokroić na niewielkie kawałki. Wymieszać go z
jogurtem greckim,
solą i
pieprzem. Odstawić.
Cebulkę bardzo drobno posiekać. Chłodne
szparagi przekroić na pół.Wyjąć z piekarnika podpieczone ciasto i posypać je
cebulką. Rozsmarować masę
serowo -
jogurtową, położyć w poprzek
szparagi (jak na zdjęciach). Posypać pestkami. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez około 15 minut. Po tym czasie wyjąć tartę, odstawić na około 10 minut do przestygnięcia i posypać świeżą
pietruszką. Smacznego!