Przepyszny, delikatny jaglany biszkopt z malinami, chałwowy krem z mascarpone i jogurtu, wszystko posypane sezamem. Jak dla mnie - świetna alternatywa dla tradycyjnych tortów. Ciasto robi się szybko, krem również nie jest trudny. Kasza jaglana znowu pokazała swoją mocną stronę :)(inspiracja - Lawendowy Dom)/tortownica 21cm/60g cukru trzcinowego60g mąki jaglanej (kasza jaglana zmielona w młynku do kawy)3 jajka90g mrożonych malin (nie rozmrażać ich wcześniej)W misie miksera ubić całe jajka z cukrem na puszystą i w miarę sztywną masę. Dodać mąkę, wymieszać dokładnie, ale delikatnie szpatułką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, poukładać mrożone maliny (mogą opaść na dół). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut, aż wierzch się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć i ostudzić.Krem chałwowy250g mascarpone140g jogurtu naturalnego4 łyżki zmielonych ziaren sezamu1 łyżka cukru pudru trzcinowego1 łyżka ziaren sezamuW misce bardzo dokładnie wymieszać mascarpone z jogurtem. Dodać cukier i zmielony sezam. Wymieszać ponownie bardzo dokładnie. Krem przełożyć na ostudzony biszkopt, posypać ziarnami sezamu. Smacznego!