ßßß Cookit - przepis na Rolada kawowa z kremem chałwowym

Rolada kawowa z kremem chałwowym

nazwa

Wykonanie

Ciasto:
3 jajka
10 dag cukru trzcinowego brązowego
10 dag mąki tortowej
2 łyżki kakao naturalnego
2 łyżki oleju słonecznikowego
50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej kawy
300 ml śmietany kremówki 30%
20 dag sera mascarpone
10 dag chałwy waniliowej
1 łyżka cukru pudru
Wiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka
1 dowolna galaretka
Sposób wykonania:
Ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany, mąkę wymieszać z kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar kawowy oraz olej, delikatnie wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.
Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół.
Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością cukru pudru, zawinąć w rulon i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wylewamy do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na grubsze paski.
Krem chałwowy:
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż się rozpuści.
Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady,
Następnego dnia do masy wsypać cukier puder, oraz ser mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
Schłodzić w lodówce.
http://www.mlekoma.pl/
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2015/11/rolada-kawowa-z-kremem-chawowym.html