Wykonanie
Ciasto:3
jajka10 dag
cukru trzcinowego brązowego10 dag
mąki tortowej2 łyżki
kakao naturalnego2 łyżki
oleju słonecznikowego50 ml zaparzonej rozpuszczalnej mocnej
kawy300 ml
śmietany kremówki 30%20 dag
sera mascarpone10 dag
chałwy waniliowej1 łyżka
cukru pudruWiórki kokosowe do obtoczenia lub dowolna posypka1 dowolna
galaretkaSposób wykonania:Ciasto:
Jajka wbić do miski, wsypać
cukier i ubijać aż do puszystej gęstej piany,
mąkę wymieszać z
kakao, przesiać do masy jajecznej stopniowo dodając schłodzony napar
kawowy oraz
olej, delikatnie wymieszać ręcznie rózgą od miksera, aż do połączenia.Tak przygotowane ciasto wylać na wyłożoną papierem pergaminowym blaszkę , piec 15 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na grzaniu góra –dół.Upieczone, wyłożyć na bawełnianą ściereczkę oprószoną niewielką ilością
cukru pudru, zawinąć w rulon i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej
wody, wylewamy do płaskiej miski, odstawiamy do całkowitego stężenia, następnie kroimy na grubsze paski.Krem
chałwowy:
Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na ogniu, ale nie gotować, dodać pokruszoną
chałwę, mieszać aż się rozpuści.Zimną masę włożyć na całą noc do lodówki-dlatego tę czynność najlepiej zrobić dzień wcześniej przed złożeniem rolady,Następnego dnia do masy wsypać
cukier puder, oraz
ser mascarpone prosto z lodówki i miksować na gładki puszysty krem, ¾ kremu posmarować rozwiniętą roladę , włożyć paski
galaretki zawinąć ciasno, resztą kremu posmarować wierzch i boki obtoczyć w wiórkach
kokosowych.Schłodzić w lodówce.

http://www.mlekoma.pl/
