Dzisiaj jeszcze w klimacie świąteczno - zimowym. Przepyszne jogurtowe placuszki z mąki graham i otrębów z dodatkiem wanilii. Za ich słodki smak odpowiada miód. Podałam je z prostym i szybkim sosem pomarańczowym z goździkami. Są świetne na śniadanie oraz na podwieczorek./ około 12 placuszków/placuszki:130g mąki graham30g otrębów pszennych2 jajka180g jogurtu naturalnego1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka mioduziarenka z 1/2 laski wanilii1/4 szklanki mlekaokoło 1 łyżeczka oleju do smażeniasos pomarańczowy:2 średnie pomarańcze4-5 goździków1 łyżeczka mioduokoło 1/2 szklanki wodycukier puder do podaniaW misce dokładnie wymieszać jajka, jogurt i miód. Dodać ziarenka wanilii, otręby, mąkę i proszek do pieczenia. Wlać mleko. Wszystko ponownie wymieszać do połączenia się składników. Jeżeli ciasto jest za gęste, możemy dodać jeszcze trochę mleka. Miskę z masą przykryć talerzykiem i odstawić na około 10 minut.Pomarańcze obrać i podzielić na mniejsze części. Włożyć na głębszą patelnię. Dodać goździki. Podgrzewać około 2 minuty, od czasu do czasu zamieszać. Wlać wodę (możemy dolać więcej wody, jeżeli widzimy, że jest taka potrzeba w późniejszym etapie) i dodać miód. Wymieszać i zagotować. Gotować na niewielkim ogniu przez około 8 minut do całkowitego rozpadnięcia się owoców, co pewien czas zamieszać. Owoce można trochę pougniatać, aby rozpadły się szybciej.Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni do naleśników z odrobiną oleju przez około 2 minuty z każdej strony.Podawać z sosem pomarańczowym. Można je również posypać cukrem pudrem.Smacznego!