Wykonanie

Jest to bardzo prosty przepis na pyszny karmelowy sernik. Z
wanilią oraz
skórką cytrynową. Delikatny i lekki. Podałam go z sosem
jagodowy z
miodem. Sernik robi się szybko, jest to przepis dla każdego, kto lubi karmelowe smaki. Ja właśnie w taki słodki sposób powitałam Nowy Rok :)Zachęcam do pieczenia!

/blaszka o średnicy 21cm/masa serowa:1kg
sera na sernik w wiaderku150g
czekolady karmelowejskórka otarta na najmniejszych oczkach z 1
cytryny4
jajkaziarenka z 1
laski wanilii2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru trzcinowegosos
jagodowy:1 szklanka
jagód (mogą być mrożone)1 łyżka
miodu1 łyżeczka
cukru waniliowegoBlaszkę wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia dno oraz boki. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostudzić.
Ser z
cukrem utrzeć mikserem. Dodać
jajka - dodajemy jedno po drugim, jeśli poprzednie jest rozmiksowane w
masie. Wsypać
mąkę, dodać ziarenka
wanilii,
skórkę cytrynową i zmiksować. Wlać
czekoladę i ponownie zmiksować. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec przez 70 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki w wyłączonym piekarniku i tak studzić sernik przez około 30 minut. Wyjąć i poczekać aż całkowicie ostygnie. Wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki.
Jagody umieścić i wymieszać w rondelku z
cukrem i
miodem. Zagotować. Gotować na mniejszym ogniu, co pewien czas mieszając, przez około 5 minut.Każdy kawałek sernika polewać sosem. Smacznego!