Wykonanie

Bardzo smaczny serniczek z
białą czekoladą, która nadaje mu ciekawy posmak. Przepis znalazłam tutaj .Czas przygotowania: 20 min. + 80 min. pieczenia.Ilość porcji: 12 (okrągła tortownica ok. 22 cm)Składniki:1 kg
sera "z kubełka" - np. Piątnica4
jajka2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej3 tabliczki
białej czekolady160 g okrągłych
biszkoptówZmiksować
biszkopty.Roztopić
czekoladę w kąpieli
wodnej (tzn. na parze nad gotującą się
wodą).
Ser (w temperaturze pokojowej) wymieszać mikserem z
jajkami. Dodać
cukier puder,
cukier waniliowy,
mąkę ziemniaczaną. Wymieszać.Dodać do masy rozpuszczoną
czekoladę.Formę wyłożyć z obu stron srebrną folią aluminiową. Następnie od środka wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać masę do formy.Formę wstawić do naczynia żaroodpornego z gorącą
wodą, tak aby
woda sięgała do połowy formy. Dzięki temu sernik będzie miał łądną konsystencję, a wierzch nie popęka. Można też piec w standardowy sposób.Piec w temperaturze 160 stopni przez około 80 min.Po upieczeniu zostawić w zamkniętym piekarniku, aby sernik przestygł.