Wykonanie

Przepyszne, bardzo szybkie i proste pierniczki. Są delikatne, nie mają za dużo przypraw korzennych. Zrobiłam je z
mąki żytniej razowej, której w ogóle nie czuć. Pierniczki po wyjęciu z piekarnika są mięciutkie, jednak po chwili twardnieją. Po kilku dniach (w szczelnie zamkniętym pojemniku) ponownie miękną. Nie można się od nich oderwać!Moja dekoracja to własna
polewa czekoladowa i
lukier oraz
migdały i różne gotowe ozdóbki. Oczywiście każdy ma tutaj
pole do popisu :)

/około 50 pierniczków/1 i 1/2 szklanki
mąki żytniej razowej1/2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru trzcinowego1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżka
przyprawy do piernika2 łyżki
miodu1 łyżka
masła1
jajko1/4 szklanki lekko ciepłego
mlekadekoracja50g
gorzkiej czekolady + 1 łyżka
masła1/2 szklanki
cukru pudru + 1 lub 2 łyżki
soku z cytrynymigały w płatkachróżne ozdóbki
Miód rozpuścić. Na stolnicę wsypać obie
mąki. Wlać na nie rozpuszczony
miód. Wymieszać. Mieszając/siekając nożem dodawać
cukier,
sodę,
przyprawę. Kiedy masa lekko przestygnie dodać
jajko oraz
masło. Dolewać stopniowo
mleko i zagniatać ręką ciasto. Wyrabiać aż będzie gładkie przez około 10 minut. Ciasto, podzielone na części, rozwałkowywać i wycinać dowolne kształty. Resztki ciasta złożyć w kulę i na koniec również rozwałkować.
Ciasteczka przekładać na blachę. Piec pierniczki w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.
Czekoladę razem z
masłem roztopić w kąpieli
wodnej.
Cukier puder wymieszać z
sokiem z cytryny. Teraz czas, aby udekorować wystudzone pierniczki według swojego pomysłu :)Smacznego!