Wykonanie

Uwielbiam ciasta
miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas
miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto
miodowe. Prezentowane ciasto
miodowe jest delikatne, lekko wilgotne, umiarkowanie słodkie, z kremem i
cytrynowym lukrem, który świetnie pasuje do
miodowego smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących
miód satysfakcja smakowa gwarantowana.

Składniki:Ciasto :(na formę o średnicy 28 cm)3 szklanki
mąki pszennej tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżeczki
sody oczyszczonej3/4 szklanki
cukru trzcinowego lub białego1 łyżeczka
przyprawy do piernika (opcjonalnie)2
jajka250 g
masła3 - 4 łyżki
miodu naturalnego300 ml
mlekaKrem:1/2 szklanki
cukru pudru1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej200 g
masła1 łyżka
soku z cytrynyLukier :10 łyżek
cukru pudru2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki gorącej
wodyPrzygotowanie:Ciasto:W średniej wielkości garnku, na małym ogniu roztopić
masło, dodać
cukier i wymieszać, następnie dodać
miód i
przyprawę piernikową. Podgrzewać jeszcze przez minutę na minimalnym ogniu cały czas mieszając.Zdjąć garnek z ognia (masa będzie bardzo ciepła), odczekać minutę i dodać kolejno
sodę,
mleko oraz roztrzepane
jajka. Wszystko energicznie wymieszać łyżką (masa się spieni). Cały czas mieszając dodawać stopniowo
mąkę przesianą przez sitko i
proszek do pieczenia. Masę wymieszać tak, aby nie było w niej grudek
mąki.Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i wysypanej
bułką tartą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut w 170 stopniach C, aż wetknięty patyczek będzie suchy.Na czas pieczenia wpływa rodzaj foremki do pieczenia jak też i sam piekarnik. Jeśli ciasto pod koniec pieczenia staje się zbyt szybko bardzo ciemne, to przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i wystudzić.Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie równe części i posmarować kremem. Wierzch polać lukrem i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Krem:Odlać 1/2 szklanki
mleka i dokładnie rozmieszać w nim
mąki (ma być bez grudek). Pozostałe
mleko zagotować z
cukrem pudrem, na chwilę zdjąć z ognia i ciągle mieszając wlać
mleko z
mąką. Ponownie gotować na małym ogniu ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i bez grudek. Jeśli powstaną grudki, to można masę przetrzeć przez sitko lub rozbić blenderem.
Masło zmiksować na puszystą konsystencję, pod koniec dodawać po łyżce ugotowaną i wystudzoną masę oraz
sok z cytryny. Miksować do czasu powstania gładkiego, jednolitego kremu.
Lukier :
Cukier puder dokładnie utrzeć z
sokiem z cytryny i gorącą
wodą.
Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony
lukier zastygnie.