Pyszne i bardzo delikatne babeczki z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Nie zmienia ona ich smaku, ale za to wpływa na wartości odżywcze. Kwaśna żurawina nadaje im ciekawego charakteru. Do tego niesamowity krem. Bardzo lekki w konsystencji i puszysty. Jak dla mnie, naprawdę idealny!/12 muffinek/170g mąki pszennej80g mąki pełnoziarnistej1/2 szklanki cukru trzcinowego100g masła125ml mleka owsianego2 jajka1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki świeżej żurawinykrem:200g śmietanki 36%100g serka śmietankowego2 łyżeczki cukru pudru1 łyżeczka cukru waniliowego100g gorzkiej czekoladyRozpuścić, a następnie ostudzić masło. Wymieszać je z rozbełtanymi jajkami i mlekiem. Do oddzielnej miski przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia, wsypać mąkę pełnoziarnistą i cukier. Wymieszać. Do suchych składników wlać mokre. Dokładnie połączyć mieszając. Wsypać żurawinę, ponownie zamieszać. Ciasto przelać do 12 papilotek. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. (Najlepiej jest sprawdzać patyczkiem, czy babeczki są już gotowe :) Wyjąć i ostudzić.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubić śmietankę. Dodać do niej cukier puder i waniliowy. Zmiksować. Dodać serek i ponownie zmiksować. Wlać ostudzoną(!) czekoladę i już tylko bardzo dokładnie i delikatnie wymieszać. Udekorować kremem babeczki.Smacznego!