Wykonanie

Serniki - te na zimno, te pieczone, te z
rodzynkami,
owocami,
czekoladą lub z rosą. Wszystkie są wspaniałe i jako fanka serników mogłabym je jeść i jeść, i jeść ...Kiedyś istniał w mojej świadomości jeden rodzaj sernika - ten pieczony z
rodzynkami.
Potem pojawił się taki z rosą i ew. szlaczkami z
czekolady, natomiast dzisiaj... jestem pod wrażeniem jak dużo pomysłów na sernik jest ludzkość w stanie wymyślić. :) Niesamowicie mnie to cieszy i chciałabym was dzisiaj zaprosić na Sernik z
rabarbarem . :)Niby zwyczajny sernik, jednak jest robiony metodą "ripple" popularną w zagranicznych (zwłaszcza angielskich) przepisach. Ripple cheesecake (czyli falowany lub marszczony sernik) polega na tworzeniu wzorów za pomocą patyczka i musu owocowego/frużeliny/czekolady. Bardzo prosta metoda, efektowna, a i smakuje wybornie :)Oprócz tego sernik pieczemy w kąpieli
wodnej co powoduje, że sernik nie rośnie, nie pęka i
potem nie opada, dodatkowo jest wilgotny i delikatny.Połączenie sernika i
rabarbaru jest moim zdaniem świetne. Jako, że
rabarbar z natury jest kwaskowy to w połączeniu z sernikiem tworzy orzeźwiające, słodko-kwaśne ciasto idealnie pasujące do
kawki czy
herbatki.U mnie na jednym kawałku się u nikogo nie skończyło, a sernik zniknął w ciągu 1 dnia ;)Składniki (tortownica 26 cm):SPÓD:200 g
herbatników150 g
margaryny lub
masłaHerbatniki rozkruszamy bardzo drobniutko (praktycznie na pył).
Masło lub
margarynę roztapiamy w rondelku i przelewamy do rozdrobnionych
herbatników. Wszystko mieszamy dokładnie, tak, aby powstała masa coś na wzór mokrego piasku.Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, masę
herbatnikową przekładamy do tortownicy i następnie bardzo dokładnie dociskamy i wyrównujemy powierzchnię (można jeśli się chce zrobić "
boczki" - czyli wyłożyć boki formy do połowy masą
herbatnikową). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej, aby spód stwardniał.MASA SEROWA :1 kg
sera półtłustego (zmielonego trzykrotnie)4
jajka400 ml
śmietanki kremówki (30% lub 36%)1 - 1,5 szklanki
cukru (w zależności czy wolimy bardzo słodkie wypieki, czy raczej mniej)2,5 łyżki
mąki ziemniaczanej1,5 łyżki
mąki pszennejWszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy dokładnie do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie róbmy jednak tego zbyt długo, gdyż masa się niepotrzebnie napowietrzy.Tak przygotowaną masę
serową wylewamy na wcześniej przygotowany spód.FRUŻELINA RABARBAROWA :0,5 - 1 kg
rabarbaru (Do samego "malowania" wzorów na cieście potrzebne nam będzie około 0,5 kg
rabarbaru, jednak polecam przygotować większą ilość frużeliny i wykorzystać ją
potem do dodatkowego smarowania ciasta według własnych upodobań)15 łyżek
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej + 2 łyżki
wodyRabarbar myjemy, kroimy na drobno i razem z
cukrem i odrobiną
wody (tylko tyle aby powstała cieniutka warstwa na dnie i nie spalił nam się
rabarbar oraz garnek) gotujemy do rozgotowania się
rabarbaru i uzyskania jednolitej papki. Jeśli
rabarbar jest bardzo wodnisty to odparowywujemy
wodę, aby mus stał się gęsty. Co jakiś czas mieszamy i pilnujemy aby nam się nic nie przypaliło.
Mąkę rozrabiamy z
wodą i dolewamy do gotującego się
rabarbaru (cały czas mieszamy podczas dolewania!).Wszystko gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia papki rabarbarowej.Frużelinę łyżeczką wykładamy na sernik robiąc kleksy w pewnych odległościach od siebie. Następnie drewnianym patyczkiem (długą wykałaczką) robimy esy-floresy na cieście. Czynność kilkukrotnie powtarzamy zapełniając cały wierzch kleksami i wzorami rabarbarowymi. (Uważajmy jednak żeby nie dodać zbyt dużo
rabarbaru - nie więcej niż te 500 g)Tak przygotowany sernik pieczemy w kąpieli
wodnej (instrukcja poniżej) przez 1 godzinę w 150 stopniach z termoobiegiem. Po godzinie nastawiamy na kolejne 10 min i podkręcamy temperaturę do 180 stopni. (sernik mocniej się zetnie na górze, a w środku pozostanie puszysty). Po upieczeniu zostawiamy w uchylonym lekko piekarniku do ostygnięcia.Sernika tego nie warto sprawdzać patyczkiem gdyż on cały czas jest bardzo wilgotny w środku i cały czas patyczek będzie mokry. Dopiero po ostygnięciu sernik nam się ściągnie.KĄPIEL
WODNA : W dużą blachę (a na pewno większą niż nasza tortownica) wlewamy
wodę, tortownicę owijamy dokładnie folią aluminiową (tak aby
woda nam się nie wlała pod nią) i wstawiamy w blachę z
wodą. Wszystko to wstawiamy do piekarnika i pieczemy według instrukcji. Podczas pieczenia należy kontrolować ilość
wody w blaszce i ewentualnie ją dolewać.Sernik wbrew pozorom jest prosty i naprawdę bardzo smaczny :)Można jeść równie dobrze z dodatkową porcją frużeliny rabarbarowej, ale i bez niej. Jest delikatny, wilgotny i orzeźwiający (jak wszystkie
rabarbarowe cudeńka). Gorąco polecam spróbować :)



Przepis bierze udział w akcji "Rabarbarowa rewolucja" oraz "Fabryka sernika", do których bardzo zachęcam.