ßßß
Mocno czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto.Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :)Jest to zwykłe czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z herbatników i ciastek, a na to postawione są biszkopty umoczone w czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki bezowe :)Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :)Składniki na ciasto:85 g kakao (około 3/4 szklanki)200 g mąki (1 i 1/4 szklanki)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodki300 g suszonych owoców (figi, rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie owoce suszone)2 szklanki wody4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoOwoce suszone zalewamy i gotujemy przez około 10-15 min w rondelku, aż dobrze rozmiękną i napęcznieją wodą. Po tym czasie odstawiamy je do lekkiego przestygnięcia i w tym czasie możemy przygotować duszki bezowe z przepisu poniżej.Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto.Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą.Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach.Bezowe duszki:3 białka11 łyżek cukru pudruszczypta soliBiałka ubijamy z solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka do góry nogami). Potem stopniowo dodajemy cukier puder. Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy.Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniachCzekoladowa góra z herbatników:200 ml śmietanki kremówki200 g czekolady gorzkiej250 g masła200-300 g herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też biszkopty czy inne ciasteczka)Herbatniki (lub inne ciasteczka czy biszkopty) rozbijamy na drobno w misce i zalewamy rozpuszczonym masłem. Dokładnie mieszamy.Czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do herbatników z masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia biszkoptów).Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki bezowe i połówki biszkoptów zamoczonych w czekoladzie.Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki.Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :)Straszne co?Smacznego! :)