Wykonanie

Mocno
czekoladowe, banalnie proste i "straaaaszne" - tak można opisać to ciasto.Jest ono świetną propozycją na halloween, szybko się je robi i nie ważne co się z nim stanie - będzie dobre. (Mam na myśli to czy wyrośnie, czy nie wyrośnie) :)Jest to zwykłe
czekoladowe ciasto z miękkim wierzchem z
herbatników i
ciastek, a na to postawione są
biszkopty umoczone w
czekoladzie (a'la nagrobki) oraz duszki
bezowe :)Niby dużo do zrobienia... ale wszystko jest
banalne, szybkie i wcale nie tak drogie jak się może wydawać :)Składniki na ciasto:85 g
kakao (około 3/4 szklanki)200 g
mąki (1 i 1/4 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodki300 g
suszonych owoców (
figi,
rodzynki żurawina - obojętnie w jakich proporcjach i jakie
owoce suszone)2 szklanki
wody4
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoOwoce suszone zalewamy i gotujemy przez około 10-15 min w rondelku, aż dobrze rozmiękną i napęcznieją
wodą. Po tym czasie odstawiamy je do lekkiego przestygnięcia i w tym czasie możemy przygotować duszki
bezowe z przepisu poniżej.Jak już duszki będą się piekły i susz lekko przestygnie to blendujemy go dokładnie i przelewamy do miski, w której będziemy już mieszać ciasto.Do suszu dodajemy resztę składników (suche przesiewamy przez sitko) i miksujemy nie za długo - aż składniki się połączą.Takie ciasto pieczemy przez 35 min w 180 stopniach.
Bezowe duszki:3
białka11 łyżek
cukru pudruszczypta
soliBiałka ubijamy z
solą na sztywno (warto zrobić test z odwróceniem garnka do góry nogami).
Potem stopniowo dodajemy
cukier puder. Łyżka za łyżką i dokładnie miksujemy.Tak przygotowaną pianę szprycą lub rękawem cukierniczym nakładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 35 min w 140 stopniachCzekoladowa góra z
herbatników:200 ml
śmietanki kremówki200 g
czekolady gorzkiej250 g
masła200-300 g
herbatników (w zależności jaka blaszka) (można wziąć też
biszkopty czy inne
ciasteczka)
Herbatniki (lub inne
ciasteczka czy
biszkopty) rozbijamy na drobno w misce i zalewamy rozpuszczonym
masłem. Dokładnie mieszamy.
Czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze
śmietanką i NIECAŁĄ wlewamy do
herbatników z
masłem. (Reszta, którą zostawimy będzie nam potrzebna do zamoczenia
biszkoptów).
Herbatniki dobrze mieszamy - powinna to być gęsta masa bez suchych kawałków. Taką wymieszaną papkę przekładamy na ciasto. Na to ustawiamy duszki
bezowe i połówki
biszkoptów zamoczonych w
czekoladzie.Z pozostałej polewy robimy duszkom buźki.Ciasto jest po ostygnięciu gotowe do jedzenia :)Straszne co?Smacznego! :)
