ßßß
Składniki:1,5 l maślanki naturalnejpęczek botwinkicytryna4 duże buraki2 ogórki gruntowe4 ogórki kiszonepęczek szczypiorkupęczek koperkupęczek rzodkiewki2-3 szczypty poszatkowanej pietruszkisól do smakupieprz cytrynowy do smakupół łyżeczki cukru
Wykonanie: Botwinkę wymyć drobno pokroić i ugotować- ja niestety nie miałam więc pominęłam. Buraczki wymyć i ugotować. Gdy przestygną obrać je i zetrzeć na tarce na dużych oczkach i skropić sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Ogórki kiszone i gruntowe pokroić w drobną kostkę. Oczyszczoną rzodkiewkę zetrzeć na tarce. Koperek,szczypiorek i pietruszkę drobno posiekać. Warzywa wymieszać w garnku, dodać maślankę, doprawić solą, pieprzem i cukru. Całość dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny. Podawać z ugotowanym jajkiem i oprószyć koperkiem.