ßßß
Składniki:400 g ciecierzycypęczek koperkupęczek pietruszkigarść szczypiorkułyżeczka kuminu3 płaskie łyżeczki soli4 duże cebule5 ząbków czosnkupół łyżeczki ostrej paprykiłyżeczka słodkiej paprykipieprz do smakułyżeczka sody oczyszczonejsok wyciśnięty z jednej cytryny4 łyżki mąki ryżowejbułka tarta do obtoczeniaWykonanie: Ciecierzycę zalać zimną wodą i odstawić na minimum 12 godzin, po tym czasie odcedzić na sitku i pozostawić na kilka minut do obeschnięcia. Gotową ciecierzycę przełożyć do miski, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę, ząbki czosnku, sól, kumin, sok wyciśnięty z 1 cytryny a także posiekaną pietruszkę, koperek oraz szczypiorek, całość dokładnie zblendować do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę doprawić do smaku pieprzem oraz dodać słodką i ostrą paprykę. Na sam koniec dodać 5 łyżek mąki ryżowej, sodę i dokładnie wymieszać. Z gotowej masy formować okrągłe kotleciki (jak np sznycle) obtoczyć je w bułce tartej, zagnieść, uformować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obu stron.Smacznego;)