Wykonanie
Idealna propozycja na szybkie, smaczne i bardzo syte danie. Z pewnością przypadnie do gustu nie jednemu. W oryginalnym przepisie do babki dodaje się
boczek, jednak ja postanowiłam dodać kawałki
schab i zdecydowanie całość dania nie straciła na smaku. Jako ciekawostka babka ziemniaczana jest jednym z podlaskich specjałów. Dodatek
sałaty czyni to danie bardziej zdrowym i eleganckim.Serdecznie polecam;)
Składniki:1,8 kg
ziemniaków3
cebule2
jajka2 łyżki
mąki pszennejsól do smaku
pieprz do smaku4 łyżeczki
majeranku4 plastry
schabuoliwa z oliwek do smażeniaWykonanie:
Ziemniaki obrać, wymyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
Mięso oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę.
Cebulę pokroić w plastry.
Schab wraz z
cebulą przełożyć na patelnię, oprószyć
solą i
pieprze, smażyć do czasu, aż
mięso będzie miękkie i ładnie zrumienione. W
między czasie
ziemniaki dobrze odcisnąć, wbić
jajka, dodać
mąkę,
majeranek oraz doprawić
solą i
pieprzem. Gdy
mięso będzie gotowe dodać je do masy ziemniaczanej i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do foremki na babkę (około 2 litry) i całość zapiekać przez około godzinę w 200 stopniach. Ja użyłam foremki silikonowej dlatego też nie natłuszczałam jej, jeżeli jednak zdecydujecie się na formę z innego materiału należy natłuścić ją
oliwą z oliwek.Składniki
sałata:mieszanka
sałat około 450 gramów3
jajka3 łyżki
oliwy z oliweksól do smaku
pieprz do smakupęczek drobno posiekanego
koperkuWykonanie:
Sałatę wyjąć i przełożyć do większego naczynia.
Jajka ugotować na twardo, gdy będą gotowe obrać je i pokroić na mniejsze kawałki, następnie widelcem je "rozbić". W szklance pomieszać
oliwę z oliwek,
sól,
pieprz oraz
koperek i dokładnie wymieszać.
Sałatę,
jajka oraz sos dokładnie wymieszać i gotowe;)Smacznego ;)