ßßß
Składniki biszkopt:2 jajka1/4 szklanka cukru1/4 szklanka mąki pszennej1/4 szklanka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z nich pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier kryształ i cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Cały czas delikatnie mieszając dodawać po żółtku. Na sam koniec dodać mąki z proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić.
Składniki masa serowa:1 kg sera białego1.5 szklanki cukru1/2 kostki masła3 jajka1/2 szklanka mleka2 budynie waniliowełyżka mąki ziemniaczanej100 gram chałwy waniliowej2 szklanki wiśni z kompotuPonadto:mleczna czekolada100 gram chałwy waniliowejWykonanie: Ser zmielić dwukrotnie. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego ser, cukier, roztrzepane jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając. Kolejno do masy serowej należy dodać pokruszoną chałwę oraz budynie waniliowe. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Całość podgrzewamy do momentu, aż masa będzie gęsta.Wykonanie sernika: Do gotowego sera dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy do połączenia się składników. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki chałwą.Smacznego;)