Wykonanie
Macie ochotę na połączenia sernika,
chałwy i wiśni? Jeżeli tak to poniżej przedstawiam przepis na to cudo. Nie ukrywam ciasto jest bardzo słodkie, jednak pyszne. Ja po jednym kawałku miałam dość natomiast moi domownicy nie;) Pomimo swojej słodkości, ciasto zniknęło bardzo szybko;) Gwarantuję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie, polecam gorąco;)

Składniki
biszkopt:2
jajka1/4 szklanka
cukru1/4 szklanka
mąki pszennej1/4 szklanka
mąki ziemniaczanejłyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić z nich pianę. Pod koniec ubijania dodać
cukier kryształ i
cukier waniliowy, delikatnie wymieszać. Cały czas delikatnie mieszając dodawać po
żółtku. Na sam koniec dodać
mąki z
proszkiem do pieczenia i wymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka.
Biszkopt wystudzić.

Składniki masa serowa:1 kg
sera białego1.5 szklanki
cukru1/2 kostki
masła3
jajka1/2 szklanka
mleka2 budynie
waniliowełyżka
mąki ziemniaczanej100 gram
chałwy waniliowej2 szklanki
wiśni z kompotuPonadto:
mleczna czekolada100 gram
chałwy waniliowejWykonanie:
Ser zmielić dwukrotnie.
Masło rozpuścić w garnku dodać do niego
ser,
cukier, roztrzepane
jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając. Kolejno do masy serowej należy dodać pokruszoną
chałwę oraz budynie
waniliowe.
Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z
mlekiem i wlać do gorącego
sera. Całość podgrzewamy do momentu, aż masa będzie gęsta.Wykonanie sernika: Do gotowego
sera dodajemy wydrylowane
wiśnie i mieszamy do połączenia się składników. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej
biszkopt. Wstawiamy do lodówki do stężenia
sera na minimum 5 godzin a najlepiej na całą noc. Po tym czasie rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej i polewamy nią ciasto, wierzch ciasta posypujemy pokrojona na drobne kawałki
chałwą.Smacznego;)