ßßß
Składniki:Kruche ciasto:2 żółtka220 gram maki tortowej pszennej100 gram cukru pudru2 łyżki gorzkiego kakao100 gram masłałyżka oliwy3 łyżki lodowatej wodyWykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika.Frużelina:200 gram malinpól szklanki cukru1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wodyWykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić.Mus z gorzkiej czekolady:150 gram gorzkiej czekolady250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej2 łyżki cukru pudru3 łyżki likieru tiramisu*Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników.Mus z białej czekolady:150 gram białej czekolady dobrej jakości250 ml śmietany kremówki3 łyżki likieru tiramisu*Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników.Do przybrania:300 gram malin50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.* w wersji dla dzieci pomijamy likier