ßßß Cookit - przepis na Tarta czekoladowa malina

Tarta czekoladowa malina

nazwa

Wykonanie

Pyszna mocno czekoladowa tarta z delikatnym czekoladowym musem, malinową frużeliną i delikatnie wyczuwalnym alkoholem. Idealny deser dla wielbicieli czekolady, ale i nie tylko. Nie powiem, że jest to dietetyczny deser bo takim nie jest ale raz na jakiś czas możemy sobie pozwolić na chwile rozpusty;) Serdecznie polecam;)
Składniki:
Kruche ciasto:
2 żółtka
220 gram maki tortowej pszennej
100 gram cukru pudru
2 łyżki gorzkiego kakao
100 gram masła
łyżka oliwy
3 łyżki lodowatej wody
Wykonanie: Wszystkie składniki zagnieść na jednolite i gładkie ciasto, wyłożyć na formę do tarty (oblepiając dno i boki formy) ponakłuwać widelcem i schłodzić w lodówce przez około godzinę. Następnie wyciągnąć ciasto i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Formę z ciastem wkładamy do jeszcze nie nagrzanego piekarnika.
Frużelina:
200 gram malin
pól szklanki cukru
1 łyżeczka maki ziemniaczanej rozpuszczona w 1,5 lyżki zimnej wody
Wykonanie: Maliny wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika do rozpuszczenia się cukru. Po tym czasie dodać do owoców mąkę ziemniaczaną i całość zagotować, delikatnie przestudzić.
Mus z gorzkiej czekolady:
150 gram gorzkiej czekolady
250 ml śmietany kremówki 36 % dobrze schłodzonej
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki likieru tiramisu*
Wykonanie: Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić wraz z likierem w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Gotową czekoladę dodać do kremówki i delikatnie zmiksować do połączenia się składników.
Mus z białej czekolady:
150 gram białej czekolady dobrej jakości
250 ml śmietany kremówki
3 łyżki likieru tiramisu*
Wykonanie: Czekoladę połamać na kawałki i wraz z likierem rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić na sztywno i powoli dodawać przestudzoną czekoladę, wymieszać do połączenia się składników.
Do przybrania:
300 gram malin
50 gram czekolady gorzkiej (czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej)
Wykonanie tarty: Delikatnie przestudzony spód smarujemy przygotowaną jeszcze ciepła frużeliną, wyrównujemy, wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie tartę wyciągamy i nakładamy najpierw ciemny a później jasny mus. Całość przybieramy malinami i polewamy czekoladą, wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
* w wersji dla dzieci pomijamy likier
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2014/07/tarta-czekoladowa-z-fruzelina-malinowa.html