Wykonanie
Pyszne klopsiki, które na pierwszy rzut oka oszukają niejednego mięsożercę. ;)Z powstałej masy można ulepić klopsiki, uformować kotleciki i cokolwiek nam się
zamarzy.Ja zrobiłam mnóstwo klopsików, ale i skusiłam się na dwa większe klopsy, które zjadłam z
bułką jako burgery. ;)

Składniki:3 średnie
buraki1 duży
selerszklanka
otrębów żytnichpół szklanki
mąki orkiszowej2
cebule2 ząbki
czosnkumajeraneksól morska,
pieprzolej kokosowy do smażeniaPrzygotowanie:
Buraki obrać, pokroić w kostkę (żeby szybciej się ugotowały) i wrzucić do garnka.Gotować w wodzie doprawionej
solą,
pieprzem i
majerankiem, aż
buraki zmiękną (ok 30 minut).
Selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w osobnym garnku (można gotować z
burakami, trzeba jedynie pamiętać, żeby go wcześniej wyjąć, bo będzie miękki już po około 15 min).
Cebulę i
czosnek podsmażyć na patelni, przełożyć do miski i zblendować.Dodać
selera i ponownie zblendować.Na końcu dodać
buraki i ostatni raz zblendować.Dzięki temu będziemy
mieć pewność, że uzyskamy odpowiednią konsystencję.Dodać
mąkę i
otręby, doprawić
majerankiem,
solą i
pieprzem. Wymieszać.Z powstałej masy formować niewielki kulki, smażyć na rozgrzanym
oleju z każdej strony.
