Wykonanie
Już jutro Mikołajki! My na tę okazję mamy przepyszne pierniczki orkiszowe, które można udekorować lukrem
kokosowym- bez dodatku
cukru. :)

Składniki:230g
mąki orkiszowej180g
masła8 płaskich łyżeczek
stewiiszczypta
soli1 płaska łyżka
cynamonu1 łyżeczka
przyprawy do piernika40g
skrobi kukurydzianej (ok 3 łyżek)Przygotowanie:Wszystkie składniki wrzucić do miski, zmiksować, zagnieść ciasto w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut.Po schłodzeniu rozwałkować, podsypując delikatnie
mąką.Foremkami wykrawać
ciastka, układać na papierze do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.Dodatkowo można przygotować
lukier kokosowy:Składniki:
wiórki kokosowemleko/mleko
sojoweWiórki kokosowe rozsypać na tacce i zostawić na jeden dzień, żeby wyschły (mimo, że nie wyglądają na mokre, to w rzeczywistości po zmieleniu nie otrzymamy proszku).Suche wiórki zmielić, tak aby powstał pył. Ja zrobiłam to w młynku do
kawy.Proszek z wiórków zalać minimalną ilością
mleka, tak by powstała gęsta konsystencja lukrowa.Trudno określić dokładne proporcje, trzeba to zrobić "na oko".Kolor czerwony uzyskałam z dodania do lukru zblendowanej
mrożonej truskawki, można też uzyskać kolor brązowy, dodając
kakao, czy różowy dodając
sok malinowy.