ßßß Cookit - przepis na CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI

nazwa

Wykonanie

Ciasto :
120 g masła
230 g mąki
100 g płatków owsianych
100 g drobnego białego cukru
50 g drobnego brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g migdałów w słupkach
Warstwa owocowa:
4 brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)
2 łyżki suszonych żurawin
65 g cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej ( maizeny)
1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika
Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane , obydwa rodzaje cukru i szczyptę soli. W osobnej miseczce lekko ubić jajko z ekstraktem waniliowym. Dodać jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa, przypominająca kruche ciasto . Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno foremki. Do pozostałej części ciasta dodać migdały i zagnieść , formując duże okruchy . Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , podpiec spód ciasta przez 10 min. Brzoskwinie zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać zimną wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić brzoskwinie na 8 - 10 części. Wymieszać cukier, skrobię kukurydzianą i cynamon, oprószyć brzoskwinie i starannie wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć brzoskwinie, posypać żurawinami i kruszonką z migdałami. Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić.
Kategoria:
KRUCHE I PÓŁKRUCHE
Autor(ka): hit2006 Czas publikacji: piątek, 30 września 2016 17:54
Opcje
Poleć znajomemu wpis „CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI”
Polecane wpisy
CIASTO KOKOSOWO-ŚMIETANKOWE VEL STYROPIAN
Ciasto kokosowo - śmietankowe vel styropian Ciasto : 500 g. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl. z czubkiem cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
KRUCHE CIASTO Z MASĄ MIGDAŁOWĄ (FRANGIPANE)
Kruche ciasto z masą migdałową ( frangipane) Ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g zimnego masła 100 g waniliowego cukru pudru lub 100 g cukru pudru z 1 łyżeczką pa
KRUCHE MIGDAŁOWE DO MAKOWCA LUB JABŁECZNIKA
Kruche migdałowe do makowca lub jabłecznika Ciasto : 300 g mąki tortowej 100 g łuskanych mielonych migdałów 200 g masła 2/3 szkl. cukru pudru 2 żółtka gotowane
Makowiec czekoladowy z kremem waniliowym i brzoskwiniami
Ciasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zar
Placek migdałowy z brzoskwiniami
Soczyste, aromatyczne brzoskwinie połączone z migdałowym, kruchym ciastem. Świetny letni placek, prosty do przygotowania, nie za słodki i wilgotny. Migdały i br
Trackback
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2016/09/CIASTO-KRUSZONKOWE-Z-BRZOSKWINIAMI.html