Wykonanie

Ciasto :120 g
masła230 g
mąki100 g
płatków owsianych100 g drobnego
białego cukru50 g drobnego
brązowego cukruszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g
migdałów w słupkachWarstwa owocowa:4
brzoskwinie ( świeże, nie z puszki)2 łyżki
suszonych żurawin65 g
cukru1 łyżka
skrobi kukurydzianej ( maizeny)1/4 łyżeczki
cynamonu lub
przyprawy do jabłecznika
Masło stopić w małym garnuszku i przestudzić. W misce wymieszać
mąkę,
płatki owsiane , obydwa rodzaje
cukru i szczyptę
soli. W osobnej miseczce lekko ubić
jajko z ekstraktem
waniliowym. Dodać
jajko do suchych składników, wymieszać łyżką aż powstanie jednolita masa, przypominająca kruche ciasto . Foremkę 20x20 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . 2/3 ciasta przełożyć do foremki , wyrównać i ugnieść , żeby ciasto pokryło całe dno foremki. Do pozostałej części ciasta dodać
migdały i zagnieść , formując duże okruchy . Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem lub 190 st ( górna i dolna grzałka) , podpiec spód ciasta przez 10 min.
Brzoskwinie zblanszować : polać wrzątkiem w miseczce, zostawić na 2-3 min. i przelać zimną
wodą . Zdjąć skórkę, usunąć pestki i pokroić
brzoskwinie na 8 - 10 części. Wymieszać
cukier,
skrobię kukurydzianą i
cynamon, oprószyć
brzoskwinie i starannie wymieszać. Na podpieczonym spodzie ułożyć
brzoskwinie, posypać
żurawinami i kruszonką z
migdałami. Piec ciasto 35 -40 min, aż będzie złociste. Przed pokrojeniem ciasto wystudzić.

Kategoria:KRUCHE I PÓŁKRUCHEAutor(ka): hit2006 Czas publikacji: piątek, 30 września 2016 17:54OpcjePoleć znajomemu wpis „CIASTO KRUSZONKOWE Z BRZOSKWINIAMI”Polecane wpisyCIASTO
KOKOSOWO-
ŚMIETANKOWE VEL STYROPIANCiasto
kokosowo -
śmietankowe vel styropian Ciasto : 500 g.
mąki 2 łyżeczki
proszku do pieczenia 1/3 szkl. z czubkiem
cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu
wanilioweKRUCHE CIASTO Z MASĄ
MIGDAŁOWĄ (FRANGIPANE)Kruche ciasto z masą
migdałową ( frangipane) Ciasto: 300 g
mąki tortowej 200 g zimnego
masła 100 g
waniliowego cukru pudru lub 100 g
cukru pudru z 1 łyżeczką paKRUCHE
MIGDAŁOWE DO MAKOWCA LUB JABŁECZNIKAKruche
migdałowe do makowca lub jabłecznika Ciasto : 300 g
mąki tortowej 100 g łuskanych mielonych
migdałów 200 g
masła 2/3 szkl.
cukru pudru 2
żółtka gotowaneMakowiec
czekoladowy z kremem
waniliowym i
brzoskwiniamiCiasto upiekłam jeszcze przed świętami. Polecam nie tylko na święta, ale również w karnawale... Ciasto: 850 g masy makowej (użyłam gotowej, z puszki) 150 g zarPlacek
migdałowy z
brzoskwiniamiSoczyste, aromatyczne
brzoskwinie połączone z
migdałowym, kruchym
ciastem. Świetny letni placek, prosty do przygotowania, nie za słodki i wilgotny.
Migdały i brTrackback