Wykonanie
Są takie przepisy, które od lat walają się po domu w zeszytach, czy segregatorach. Ostatnio przy porządkach znalazłyśmy te oto muffiny wycięte z kalendarza. :) Są przepyszne, aromatyczne, słodkie, świetnie rosną i smakują jak zbliżające się święta... Przynajmniej nam tak się kojarzy smak
cynamonu i
imbiru.:)

Składniki (12 sztuk):1,5 szklanki
mąki orkiszowej (typ 750)2 duże
marchewki1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
oleju ryżowego3
jajka1/2 szklanki
stewiipłaska łyżeczka
soli morskiej1 łyżeczka
cynamonu1 starty plaster
imbiru1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowejPrzygotowanie:
Mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól i
przyprawy wymieszać w jednej misce,a w drugiej wymieszać
jajko,
olej, startą
marchew,
stewię, starty
imbir.Zawartość obu misek połączyć, wymieszać.Gotowym
ciastek zalać formę do muffinek (u mnie wyłożoną wcześniej papierkami).Nakładać ok 2 łyżki ciasta (sporo urośnie).Piec przez 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.


