Wykonanie
Dzisiejsza zupa dedykowana jest wielbicielom
brokuła i
brukselki oraz zup z posmakiem "wędzonki" :) Przy okazji przypominamy o prozdrowotnych właściwościach tych zielonych warzyw :)
Brokuły zawierają
między innymi wapń, potas, żelazo, magnez i fosfor. Ich spożywanie polecane jest szczególnie przy takich dolegliwościach jak: cukrzyca, wysoki cholesterol, anemia, niedobór wapnia w organizmie.
Brukselka jest niskokaloryczna (ok. 40 kcal w 100g) oraz jest źródłem wielu witamin,
między innymi A, B1, B2, B5, B6, C, E, H i K. Posiada znaczną ilość kwasu foliowego, dlatego polecana jest kobietom w ciąży. Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy, ma właściwości przeciwnowotworowe (pomocna również w walce z
rakiem), przeciwzapalne oraz wzmacnia odporność organizmu.

Składniki:2 litry
wody1
brokuł (świeży lub mrożony)10 kulek
brukselki (świeżej lub mrożonej)50g
szynki parmeńskiej (lub innej wędzonej)1
cebula1 ząbek
czosnku3 łyżki
kaszy jaglanej1 łyżka jarzynki bez glutaminianu
sodu - zamiennik
vegety (łatwo dostępna w sklepach ze zdrową żywnością)1,5 łyżeczki
majerankuPrzygotowanie:1. Świeżą
brukselkę należy obrać z "brzydkich", wierzchnich liści i umyć (przy mrożonej omijamy ten proces).
Brokuła umyć i odkroić "różyczki", a grube łodygi pokroić w kostkę.2.
Cebulę,
czosnek i
szynkę pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć kilka minut na patelni. Odstawić.3.
Wodę zagotować, dodać 1 łyżkę jarzynki, następnie
kaszę, pokrojone łodygi
brokuła i
brukselkę. Po ponownym zagotowaniu, zmniejszyć temperaturę gotowania i gotować na małym ogniu ok. 5 min. Na koniec dodać "różyczki"
brokuła, zawartość patelni oraz
majeranek. Gotować jeszcze ok. 10 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Pod koniec doprawić do smaku
solą morską (ważne, żeby to zrobić dopiero po wrzuceniu
szynki wędzonej, bo ona nada już słony smak zupie).