Wykonanie
Przepis na domowy zakwas na żurek jest podstawą udanej zupy. Jest banalnie prosty w przygotowaniu wystarczy tylko
mąkę żytnią zmieszać z ciepłą
wodą dodać
przyprawy i odczekać kilka dni. Taki zakwas może również służyć do sporządzania innych kwaśnych zup.
składniki na około 2 l zakwasu2 szklanki
mąki żytniej1 kromka
chleba razowego1
cebula3 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku1,5 litra ciepłej
wodyprzepis
Cebulę kroimy w plastry.Do glinianego garnka wsypujemy
mąkę i rozprowadzamy ją ciepłą ale nie gorącą
wodą, całość mieszamy. Do rozpuszczonej z
wodą mąki dodajemy kawałek
chleba razowego,
czosnek, pokrojoną
cebulę oraz
majeranek,wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy.Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 dni w ciepłym pomieszczeniu.