Wykonanie
mar 27th Zakwas na biały barszczDzisiaj przepis bardzo świąteczny, kojarzący się z Wielkanocą i wyjątkowym czasem – własny zakwas na biały barszcz: świeżutki, aromatyczny, cudownie
czosnkowy…

– płaska łyżka naszego żytniego zakwasu (lub mała kromka
razowego chleba na zakwasie),– 3 czubate łyżki jasnej
mąki żytniej tzw. „żurkowej” (typ 720),– 1- 4 poćwiartowanych ząbków
czosnku (my dajemy 3),- 500ml chłodnej
wody.
Mąkę rozrabiamy w wysokim naczyniu (słoiku litrowym lub dzbanku) z odrobiną
wody, aby było mniej grudek, dodajemy zakwas lub kromkę,
czosnek i pozostałą
wodę. Teraz dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 3-5 dni, codziennie mieszając. Gotowe!Mamy już swoją
białą kiełbasę i zakwas. Niedługo napiszemy jak przyrządzić dzięki nim wykwintny i syty biały barszcz.