Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam na jednym blogu, a że akurat miałam w domu
gruszki, to postanowiłam je upiec. Oczywiście po kilku modyfikacjach- tak, żeby było zdrowsze. :)

Składniki:ciasto:100g
masła4
jajka80g
ksylitolu (lub innego zamiennika
cukru)szczypta
soli80g
mąki orkiszowej80g
skrobi kukurydzianej2 łyżki karobu2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekamasa serowa:750g
białego sera śmietankowego80g
ksylitolu3
jajka1 łyżka
skrobi kukurydzianejdodatkowo;5 średnich, miękkich
gruszeksok z 1
cytryny2-3 łyżki
konfitury morelowej (nie jest to konieczne)Przygotowanie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Przygotować ciasto
czekoladowe:
masło utrzeć z
ksylitolem i
solą, dodać
jajka. W drugiej misce wymieszać
mąkę ze
skrobią,
proszkiem do pieczenia i karobem i stopniowo dodawać do masy. Na końcu dodać
mleko i wymieszać.Blachę (28x36) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto.
Gruszki obrać ze skórki, wydrążyć z nich gniazda i przekroić na 4 części.Każdą ćwiartkę ponacinać nożem ze strony zewnętrznej (uwaga, żeby nie przeciąć do końca).
Gruszki skropić
sokiem z cytryny.Przygotować masę
serową:
Żółtka utrzeć z
ksylitolem, dodać
ser,
skrobię, wszystko porządnie zmiksować. Z
białek ubić sztywną pianę i delikatni zmieszać z masą
serową.Gotową masę wyłożyć na ciasto
czekoladowe.Na samej górze ułożyć
gruszki (nacięciem do góry).
Gruszki można posmarować
konfiturą morelową.Piec przez 40-45 minut.
