Wykonanie
Pyszna kolorowa
sałatka z pieczoną, słodką
dynią. :)

Składniki:500g obranej dyni280g
ciecierzycy (ja użyłam z puszki)4 liście
kapusty pekińskiej8
pomidorków koktajlowychgarść
ziaren słonecznikaolej z
rozmarynem- 2 łyżki (przepis tutaj)ząbek
czosnkusól morska,
pieprzbazylia- kilka listkówPrzygotowanie:Obraną
dynię pokroić w kostkę, przełożyć do miski, polać
oliwą z
rozmarynem, wymieszać i odstawić na chwilę.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Dynię wyłożyć na folię aluminiową, piec ok 15 minut (aż
dynia będzie al dente).Po upieczeniu poczekać aż
dynia ostygnie.W tym czasie
pomidorki pokroić na pół, liście
kapusty pokroić na kawałki, a
ziarna słonecznika uprażyć na patelni.
Bazylię drobno pokroić.W misce, w której była
dynia na dnie powinna zostać
oliwa (około łyżka), dodać do niej przeciśnięty przez praskę
czosnek i wymieszać.Ostudzoną
dynię wrzucić do miski, dodać
pomidorki,
cieciorkę,
kapustę,
słonecznik,
bazylię i sos z
oliwy i
czosnku, doprawić
solą i
pieprzem i wymieszać.