Następny pomysł na wegetariański obiad z kaszą gryczaną w roli głównej. :)Składniki:100g kaszy gryczanej1 cebula1 ząbek czosnkuserek wiejski 200g (twaróg ziarnisty)2 jajkasól morska, pieprz do smaku2 łyżki posiekanej pietruszkiotręby do panierowaniaSos czosnkowy:100 g fety (12 % tłuszczu)50 g jogurtu greckiego1 ząbek czosnkuPrzygotowanie:Kaszę ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Ostudzić.Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na patelni, również ostudzić.Wszystkie składniki (oprócz otrębów) wymieszać w misce.Z gotowej masy formować kulki, obtaczać je w otrębach i spłaszczać łyżką na patelni.Smażyć na odrobinie tłuszczu z obydwu stron.Uwaga: klopsy są delikatne, łatwo się rozpadają, trzeba ostrożnie je przewracać.Na gotowe klopsy nakładać sos czosnkowy (wszystkie składniki wystarczy zblendować na gładką masę), dodatkowo pokroić kiszonego ogórka i ułożyć na wierzchu (jak na zdjęciu).Można podawać z ryżem z dodatkiem startej marchwi i zielonego groszku, skropionego olejem z rozmarynem.