Wykonanie
Hash browns to nietypowe, dwuskładnikowe placki ziemniaczane, które podbiły moje
serce od pierwszego kęsa. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, przepyszne, banalnie proste do przygotowania, same w sobie są zupełnie wegańskie. Ja lubię maczać je w płynnym
żółtku i podawać z kremowym
sosem czosnkowym, do którego zawsze dorzucam kawałki chrupiących, świeżych warzyw.►
ziemniaki [ 250 g]►
jajko [2 sztuki ]►
jogurt grecki light 3,5% [50 g]►
serek twarogowy 0 % [50 g]►
ogórek świeży [100 g / pół średniej sztuki]►
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]►
sól morska [łyżeczka]►
czosnek [pół łyżeczki]►
czosnek niedźwiedzi [pół łyżeczki]►
pieprz mielony [1/3 łyżeczki]
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie odsączyć z
wody odciskając płyn dłonią, ściereczką, albo praską do
ziemniaków (mój ulubiony sposób ;))Osuszone wiórki ziemniaczane doprawić 1/4 - 1/2 łyżeczki
soli w zależności od upodobań
smakowych oraz dodać
olej i porządnie wymieszać.Na rozgrzanej patelni uformować jeden duży placek i ,,smażyć'' po 10-15 min z każdej strony nie ruszając go aż do momentu przełożenia.Zmieszać
serek z
jogurtem, pozostałą
solą i resztą przypraw.Po zdjęciu placka, na tej samej patelni usmażyć beztłuszczowo
jajka i podać z sosem, plackiem pokrojonym na ćwiartki i pokrojonym w słupki
ogórkiem.