ßßß Cookit - przepis na Hash browns z jajkiem sadzonym i sosem czosnkowym.

Hash browns z jajkiem sadzonym i sosem czosnkowym.

nazwa

Wykonanie

Hash browns to nietypowe, dwuskładnikowe placki ziemniaczane, które podbiły moje serce od pierwszego kęsa. Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku, przepyszne, banalnie proste do przygotowania, same w sobie są zupełnie wegańskie. Ja lubię maczać je w płynnym żółtku i podawać z kremowym sosem czosnkowym, do którego zawsze dorzucam kawałki chrupiących, świeżych warzyw.
ziemniaki [ 250 g]
jajko [2 sztuki ]
jogurt grecki light 3,5% [50 g]
serek twarogowy 0 % [50 g]
ogórek świeży [100 g / pół średniej sztuki]
olej rzepakowy [5 g / łyżeczka]
sól morska [łyżeczka]
czosnek [pół łyżeczki]
czosnek niedźwiedzi [pół łyżeczki]
pieprz mielony [1/3 łyżeczki]
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie odsączyć z wody odciskając płyn dłonią, ściereczką, albo praską do ziemniaków (mój ulubiony sposób ;))
Osuszone wiórki ziemniaczane doprawić 1/4 - 1/2 łyżeczki soli w zależności od upodobań smakowych oraz dodać olej i porządnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni uformować jeden duży placek i ,,smażyć'' po 10-15 min z każdej strony nie ruszając go aż do momentu przełożenia.
Zmieszać serek z jogurtem, pozostałą solą i resztą przypraw.
Po zdjęciu placka, na tej samej patelni usmażyć beztłuszczowo jajka i podać z sosem, plackiem pokrojonym na ćwiartki i pokrojonym w słupki ogórkiem.
Źródło:http://wilksyty.blogspot.com/2015/08/hash-browns-z-jajkiem-sadzonym-i-sosem.html