Wykonanie
Wszyscy znają leniwe pierogi; my zrobimy leniwe poduszeczki.Składniki farszu:-25 dkg chudego
twarogu-5 ugotowanych
ziemniaków-
cebula-ząbek
czosnku-1
jajko-warzywko-
pieprzCebulę i
czosnek drobniuteńko siekamy, posypujemy warzywkiem i szklimy na minimalnej ilości
oleju. Ugotowane
ziemniaki gnieciemy.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, łączymy z
ziemniakami, dodajemy
jajko,
cebulę i
przyprawy do smaku.Dokładnie mieszamy.
Farsz gotowy.
Wykorzystujemy ciasto przygotowane jak na pierogi z pieca.
Kroimy kwadraty. Na jednym układamy farsz.
Przykrywamy drugim i dociskamy brzegi.
Na poduszeczce robimy wzorek.Możemy jeszcze zawiązać wstążeczkę z ciasta.
Smarujemy
jajkiem i do pieca na 15 minut w 180 st. C.
Jak to smakuje? Rewelacja!Świetnym uzupełnieniem jest czerwony barszczyk.
Smacznego!