Wykonanie
Dzisiaj wegetariańska propozycja obiadu dla wielbicieli
makaronów. Nie
mogę napisać, że typowo dla wielbicieli
brokuła, ponieważ moja 3-letnia córka ugotowanego
brokuła nienawidzi, a tym daniem się zajadała i jeszcze poprosiła o dokładkę :) Także polecam, danie pyszne i jednocześnie zdrowe ;)

Składniki (porcja na 4 osoby):1
brokuł ok. 500g (można użyć też mrożonki)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku4
orzechy włoskie (rozbite w moździerzu lub drobno posiekane nożem)1/3 szklanki
zielonej soczewicy10
pomidorków koktajlowychświeża
bazylia ok. 6 listków
sól morska i
pieprz do smaku1 łyżka
sosu sojowegoolej do smażenia
oliwa z oliwek extra virginmakaron spaghetti 300g (ja użyłam kukurydzianego bezglutenowego)Przygotowanie:1.
Brokuła umyć i ugotować w wodzie lub na parze (można nawet lekko rozgotować). Odstawić do przestudzenia.2.
Soczewicę opłukać na sitku, następnie gotować w wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) bez przykrycia. Odcedzić.3.
Cebulę pokroić drobno,
czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć razem na patelni na odrobinie
oleju, aż się całość ładnie zarumieni. Pod koniec smażenia dodać posiekane
orzechy włoskie i podsmażać jeszcze ok. 1 minuty cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.4. Ugotować
makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.5. Ostudzonego
brokuła zblendować na gładką masę. Dodać
wody, aby sos nie był zbyt gęsty (ok. pół szklanki), posiekaną drobno
bazylię i wymieszać. Dodać następnie zawartość patelni,
sos sojowy,
sól i
pieprz do smaku (ilości nie podaję bo każdy
przyprawia wg siebie). Całość zagotować cały czas mieszając. Odstawić z ognia i dodać ugotowaną wcześniej
soczewicę, łyżkę
oliwy z oliwek i pokrojone na ćwiartki
pomidorki koktajlowe.6. Ciepły sos wymieszać z
makaronem.Smacznego :)
