ßßß
Składniki (porcja na 4 osoby):1 brokuł ok. 500g (można użyć też mrożonki)1 duża cebula3 ząbki czosnku4 orzechy włoskie (rozbite w moździerzu lub drobno posiekane nożem)1/3 szklanki zielonej soczewicy10 pomidorków koktajlowychświeża bazylia ok. 6 listkówsól morska i pieprz do smaku1 łyżka sosu sojowegoolej do smażeniaoliwa z oliwek extra virginmakaron spaghetti 300g (ja użyłam kukurydzianego bezglutenowego)Przygotowanie:1. Brokuła umyć i ugotować w wodzie lub na parze (można nawet lekko rozgotować). Odstawić do przestudzenia.2. Soczewicę opłukać na sitku, następnie gotować w wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) bez przykrycia. Odcedzić.3. Cebulę pokroić drobno, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć razem na patelni na odrobinie oleju, aż się całość ładnie zarumieni. Pod koniec smażenia dodać posiekane orzechy włoskie i podsmażać jeszcze ok. 1 minuty cały czas mieszając, aby się nie przypaliły.4. Ugotować makaron spaghetti wg instrukcji na opakowaniu.5. Ostudzonego brokuła zblendować na gładką masę. Dodać wody, aby sos nie był zbyt gęsty (ok. pół szklanki), posiekaną drobno bazylię i wymieszać. Dodać następnie zawartość patelni, sos sojowy, sól i pieprz do smaku (ilości nie podaję bo każdy przyprawia wg siebie). Całość zagotować cały czas mieszając. Odstawić z ognia i dodać ugotowaną wcześniej soczewicę, łyżkę oliwy z oliwek i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.6. Ciepły sos wymieszać z makaronem.Smacznego :)