Wykonanie
Kalarepa dobrze wpływa na nasz wzrok, układ trawienny, polecana jest cukrzykom. Dodatkowo nie jest uczulająca, więc można ją jeść do woli. Dziś proponujemy zupę z tego pełnego zdrowia warzywa.
Składniki (porcja na 4 osoby):1.5
wywaru warzywnego lub drobiowego2 średnie
kalarepy1 średnia
cebula1 łyżka
oleju rzepakowego2
żółtka3 łyżki
śmietanki (użyłam
śmietanki owsianej)łyżka posiekanej
natki pietruszkisól morska,
pieprz,
oregano- do smakuPrzygotowanie:
Kalarepę umyć obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wywarze.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na
oleju i dodać do
wywaru.Gotować przez 2 minuty.Do gotującej się zupy dodać rozbełtane
żółtka jajka oraz
śmietanę, cały czas mieszając.Doprawić
solą,
pieprzem,
oregano, dodać
natkę pietruszki.