Wykonanie
Zdania na temat
grzybów są podzielone. Składają się z
wody, zawierają znikome witaminy, są ciężkostrawne. Polecane są jednak osobom na diecie- są niskokaloryczne. Niektórzy twierdzą, że częste jedzenie
grzybów zmniejsza ryzyko cukrzycy i zawału
serca. Dziś proponujemy
kurki, które swój
pomarańczowy kolor zawdzięczają witaminie A. Można jeszcze dorwać na targu, czy w sklepie. W towarzystwie
szpinaku, polane
białym sosem- rewelacja!

Składniki:
makaron kukurydziany penne (rurki) 250gpudełko
kurek- 250g
szpinak (liście) 450g1
cebula2 łyżki
oleju rzepakowegosól morska,
pieprz do smakuSos:szklanka
mlekałyżka
śmietany 12 %płaska łyżka
skrobi kukurydzianej1/4 szklanki
wodysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.
Szpinak ugotować, doprawić
solą i
pieprzem, odstawić.Przygotować sos:
Mleko zagotować ze
śmietanką.
Skrobię wymieszać z zimną
wodą (1/4 szklanki).Dodać do gotującego się
mleka, cały czas mieszać.Dodać
sól i
pieprz.Odstawić.
Cebulę pokroić w kosteczkę, zeszklić na patelni na
oleju rzepakowym.Dodać umyte i osuszone
kurki. Dusić ok 5 min, aż będą miękkie.Następnie zdjąć pokrywkę, aby większość
wody odparowała.Dodać
szpinak, sos, całość wymieszać.Całość nałożyć na talerz na
makaron.

