Ostatnio brokuł często pojawia się w kwartetowej kuchni. Były już muffinki, było spaghetti, a dziś serwujemy makaron penne :)Składniki (porcja na dwie osoby):makaron penne (rurki) kukurydziany ok 150gbrokuł1 cebulaSos:szklanka mlekałyżka śmietany 12 %płaska łyżka skrobi kukurydzianej1/4 szklanki wodysól, pieprz do smakuPrzygotowanie:Makaron ugotować, odcedzić, odstawić.Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze.Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni.Przygotować sos:Mleko zagotować ze śmietanką.Skrobię wymieszać z zimną wodą (1/4 szklanki).Dodać do gotującego się mleka, cały czas mieszać.Dodać sól i pieprz.Odstawić.Brokuła, cebulkę i makaron wymieszać, polać sosem.