ßßß Cookit - przepis na Królik w śmietanie

Królik w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Mięso królicze ma wiele zalet:
- zawiera dużo białka,
- jest bogate w aminokwasy,
- ma małą zawartość cholesterolu,
- pod względem witamin i związków mineralnych przewyższa mięso drobiowe.
Spożywanie królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło).
Składniki:
mięso królika (1,3 kg)
700 ml wody
250 ml śmietany (u mnie Łowicka 15% ukwaszona)
1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
cebula, marchewka
sól, pieprz
Mięso opłukać, wyporcjować, zamarynować na min 3 godziny a najlepiej na noc (marynata). Do większego garnka (u mnie gęsiarka) wlać wodę zagotować.Mięso zapiec z każdej strony na suchej, teflonowej patelni. Włożyć do wrzątku. Cebulę obrać, zeszklić. Marchewkę oczyścić, drobno pokroić dodać wraz z cebulą do wywaru. Przyprawić solą, pieprzem do smaku. Gotować do miękkości (u mnie 1 godzina). Skrobię rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej wody dodać do królika następnie śmietanę, rozmieszać i gotować jeszcze 5 minut.
Można pominąć marynowanie mięsa i dodać zioła z marynaty do wywaru.
Pyszności!
Źródło:http://kuchniamagorzata.blogspot.com/2014/07/krolik-w-smietanie.html