Wykonanie
Mięso królicze ma wiele zalet:- zawiera dużo
białka,- jest bogate w aminokwasy,- ma małą zawartość cholesterolu,- pod względem witamin i związków mineralnych przewyższa
mięso drobiowe.Spożywanie
królika zaleca się dzieciom i osobom starszym (źródło).

Składniki:
mięso królika (1,3 kg)700 ml
wody250 ml
śmietany (u mnie Łowicka 15% ukwaszona)1,5 łyżki
skrobi kukurydzianejcebula,
marchewkasól,
pieprzMięso opłukać, wyporcjować, zamarynować na min 3 godziny a najlepiej na noc (marynata). Do większego garnka (u mnie gęsiarka) wlać
wodę zagotować.
Mięso zapiec z każdej strony na suchej, teflonowej patelni. Włożyć do wrzątku.
Cebulę obrać, zeszklić.
Marchewkę oczyścić, drobno pokroić dodać wraz z
cebulą do
wywaru. Przyprawić
solą,
pieprzem do smaku. Gotować do miękkości (u mnie 1 godzina).
Skrobię rozmieszać w 1/4 szklanki zimnej
wody dodać do
królika następnie
śmietanę, rozmieszać i gotować jeszcze 5 minut.Można pominąć marynowanie
mięsa i dodać
zioła z marynaty do
wywaru.Pyszności!