Wykonanie
Często przepisy na tradycyjne polskie kotlety mielone zawierają
bułkę tartą. Ja ją zawsze zastępuję
otrębami i tym razem dla urozmaicenia dodałam starte warzywa. Kotleciki zapiekłam w piekarniku zamiast smażyć, co znacznie obniżyło kaloryczność potrawy :)

Składniki (na ok. 20-25 sztuk w zależności od wielkości kulek):500g
mięsa mielonego z
szynki (może być też z
indyka,
kurczaka)½ małej
cukinii1 mała
marchewka1 mała
cebula3 łyżki
otrębów (mogą być orkiszowe, żytnie, owsiane, pszenne)1
jajko1 płaska łyżeczka jarzynki z
solą morskąpieprzPrzygotowanie:1.
Cukinię i
marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę bardzo drobno kroimy (ja dla ułatwienia użyłam do tego blendera).2. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie. Doprawić jarzynką i szczyptą świeżo zmielonego
pieprzu.3. Z gotowej masy "
mięsnej" uformować w rękach małe kulki i lekko je spłaszczyć. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folię aluminiową. Piec w 190st. przez ok. 30 minut (po 10 min. zdjąć folię, przewrócić kotleciki na drugą stronę i do końca zapiekać już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Kotleciki mogą puścić troszkę soku ze względu na warzywa.
