Wykonanie
Mam ambitny
plan - do Bożego Narodzenia w zamrażarce nie będzie żadnego
mięsa. Po pierwsze na święta jedziemy w tym roku już w połowie miesiąca. Po drugie chcę rozmrozic zamrażarkę i na czas niebytności wyłączyć zupełnie lodówkę. Wiem, że wracając do siebie zostaniemy obdarzeni mięsiwami, smakołykami, które trzeba będzie zamrozić. Zam możliwości obu Mam. Zresztą będąc w Polsce człowiek z chęcią zabiera do siebie różne smakołyki -
szynki,
sery, a na to trzeba
mieć miejsce w lodówce i zamrażarce.
Do przygotowania pulpecików potrzebujemy:- 1 filiżankę
mąki gryczanej- 2 całe
jajka- 1
cukinię- 3/4
marchewki- ok 400- 500 g
mięsa z indyka (lub
kurczaka)- pół
cebuli- dwa małe ząbki
czosnku-
sól,
pieprzCukinię i
marchew zetrzeć na tarce (duże oczka) i odcisnąć nadmiar
wody. W osobnym pojemniku zmielić
mięso (użyłam w tym celu blendera).
Mięso najlepiej zmiksować razem z
cebulą i
czosnkiem. Wszystkie składniki wymieszać z
mąką i
jajkami. Uformować kuleczki, lekko spłaszczyć. M ożna je usmażyć albo ugotować - w ybierzcie swoją ulubioną wersję.Są przepyszne!