Wykonanie
Tak jak obiecałam, dzisiaj kolejny przepis na Halloweenową przekąskę. Tym razem dla mięsożernych ;)
Mięso przygotowujemy tak jak do tradycyjnych kotletów mielonych. Ja dodałam jeszcze do
mięsa marchewkę, bo są wówczas bardziej soczyste, tym bardziej, że pieczemy je w piekarniku. Dekoracja widoczna jest na zdjęciach i nie wymaga wielkich zdolności manualnych. Na przyjęciu Halloweenowym na pewno dzieci chętniej zjedzą taką mumię niż tradycyjnego kotleta! Dorośli chyba też ;)

Składniki (ok. 12-13szt.)
Mięso:500g chudego
mięsa mielonego z szynki/indyka/kurczaka1 mała
marchewka1 mała
cebula3 łyżki
otrębów (mogą być orkiszowe, żytnie, owsiane, pszenne)1
jajko1 płaska łyżeczka jarzynki z
solą morskąpieprzplus:ok. 12-13 drewnianych patyczków średniej długości (takich do szaszłyków)ok. 12-13 dużych plastrów
żółtego seradrobno starta
marchewka do dekoracji (opcjonalnie)Przygotowanie:
Mięso:1.
Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę bardzo drobno kroimy (ja dla ułatwienia użyłam do tego blendera).2. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie. Doprawić jarzynką i szczyptą świeżo zmielonego
pieprzu.3. Z gotowej masy "
mięsnej" uformować w rękach podłużne kształty (widoczne na zdj.) i wbić patyczki dość głęboko.4. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200st. przez ok. 20-30 minut (w połowie czasu przewrócić na drugą stronę), aż się ładnie zarumienią. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.Mumie:1.
Ser żółty kroimy na długie paseczki i owijamy każdy kawałek
mięsa w sposób widoczny na zdj. Oczy zrobiłam przy użyciu gęstego
jogurtu naturalnego, można użyć czegokolwiek, np.
masła,
ketchupu, itd.2. Przekąska świetnie smakuje na zimno, ale można też na chwilkę zapiec w piekarniku lub podgrzać w mikrofali (ale pamiętajmy, że wówczas
ser się roztopi).Aby przekąski lepiej się prezentowały na talerzu, można je ułożyć np. na startej
marchewce.

