Wykonanie
Kolejna wersja klopsików mielonych - tym razem ze
szpinakiem :)

Składniki (na ok. 20 sztuk):500g
mięsa mielonego (ja użyłam z
szynki, ale można zastąpić drobiowym)2 łyżki posiekanej drobno
cebuli1 płaska łyżeczka jarzynki z
solą morskąszpinak mrożony (tyle aby po rozmrożeniu wyszło ok. 3 łyżek), w sezonie najlepiej użyć świeżego1
jajko3 łyżki
otrębów (ja użyłam orkiszowych)szczypta
pieprzuPrzygotowanie:
Szpinak należy rozmrozić (jak nie mamy czasu, to można to zrobić w mikrofali).Wszystkie składniki połączyć w dużej misce drewnianą łyżką albo ręcznie.Z gotowej masy "
mięsnej" uformować w rękach małe kulki i lekko je spłaszczyć.

Kotleciki możemy smażyć na patelni lub upiec w piekarniku (zdrowsza wersja):I. Smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości
oleju, po kilka minut z każdej strony, aż się ładnie zarumienią. lubII. Ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przykryć folię aluminiową. Piec w 190st. przez ok. 30 minut (po 10 min. zdjąć folię, przewrócić kotleciki na drugą stronę i do końca zapiekać już bez folii, aż się ładnie zarumienią). Kotleciki mogą puścić troszkę soku ze względu na
szpinak.Propozycja podania: z
sałatką z surowych
buraków (przepis klik) i puree z
ciecierzycy (przepis klik):