Wykonanie

Inspiracją do stworzenia tego
tortu miał być batonik Bounty. Ostatecznie wykorzystałam zgrany duet
gorzkiej czekolady i
kokosu, jednak nie
będę się upierać, że tort smakuje jak słynny baton - przede wszystkim konsystencja i poziom
cukru jest tu nieco inny ;) Niemniej jednak myślę, że zwolennicy takich smaków nie będą
mieli powodu do narzekań! Jako podstawę
tortu, użyłam mocno wilgotnego,
czekoladowego ciasta, które pieczemy bez użycia ani grama
mąki. Wierzcie mi, nie warto jej dodawać, ani dopiekać ciasta na siłę, "do suchego patyczka". Jego lekko mazista konsystencja pasuje idealnie do ekstremalnie
czekoladowego smaku. Wybierając krem, ostatecznie zdecydowałam się na domową masę budyniową, wzbogaconą odrobiną
rumu, dla złamania nieco mdłego z natury
kokosu. Wierzch
tortu pokryłam bardzo stabilnym i przyjemnym w nakładaniu
kremem śmietankowo-
serowym. Jeśli go użyjecie, nie musicie się martwić, że tort szybko "spłynie" w cieple. Moja dekoracja jest dosyć minimalistyczna, ponieważ podoba mi się kontrast, który tworzą warstwy
tortu. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby wykończyć go wedle własnego uznania. Może któraś z mam przepada za takimi
smakami i ucieszyłaby się z
tortu w dniu swojego święta...? ;)Składniki (na tortownicę o śr. ok. 24 cm):Ciasto
czekoladowe:185 g
masła350 g
gorzkiej czekolady9
jajek - oddzielnie
żółtka i
białka350 g
cukruKrem budyniowy:400 ml
mleka1
żółtko2 łyżki
cukru2 kopiaste łyżki
skrobi ziemniaczanej1/3 szklanki
wiórków kokosowych100 g
masła1 łyżka
rumuKrem śmietankowo-
serowy:150 ml
śmietanki 30%1 łyżka
cukru210 g kremowego
serka (np.
twarożku na serniki)
wiórki kokosowe do obsypania
tortuNajpierw przygotować ciasto. W garnku o grubym dnie umieścić
masło, na nie wysypać połamaną
czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aby mieszanka się nie przypaliła. Kiedy składniki się upłynnią, garnek zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. W dużej misie ubić wszystkie
żółtka z
cukrem na jasny, puszysty krem. Wlać
masło z
czekoladą (w temperaturze pokojowej lub tylko lekko ciepłe) i wymieszać. Na tym etapie, podzielić mieszankę do wypieku ciasta na dwie równe części (jeśli mamy dwie tortownice o tej samej średnicy - pomijamy ten krok i robimy ciasto z pełnej porcji, a następnie przed pieczeniem rozdzielamy
między dwie formy). W oddzielnej misce ubić na sztywno
białka ze szczyptą
soli. Połowę piany przełożyć delikatnie do połowy ciasta. Delikatnie wmieszać, tak aby ciasto było jak najbardziej puszyste.Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 º C przez około 30-40 minut. Nie piec zbyt długo - ciasto powinno pozostać wewnątrz lekko wilgotne. Chwilę przestudzić, otworzyć tortownicę i delikatnie przenieść ciasto (trzymając za papier do pieczenia) na płaską powierzchnię, do całkowitego ostudzenia. Blat lekko opadnie, jest to całkowicie normalne!Wrócić do drugiej połowy ciasta.
Białka ponownie ubić (w czasie pieczenia pierwszego blatu z pewnością już podeszły
wodą). Wmieszać delikatnie do ciasta i przelać do tortownicy wyłożonej nowym arkuszem papieru do pieczenia. Piec identycznie jak pierwszy blat, wystudzić.Ugotować
budyń. Do dużego garnka wlać
mleko - około 150 ml odlać do szklanki. Garnek postawić na ogniu i czekać aż
mleko się zagotuje. W tym czasie do
mleka w szkalce dodać
żółtko,
cukier,
skrobię ziemniaczaną i
wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek
mąki. Wlać dobrze rozmieszane składniki do gotującego się
mleka i energicznie mieszać lub miksować. Skręcić ogień i gotować tak długo, aż
budyń stanie się bardzo gęsty. Gotowy
budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.W misie miksera umieścić 100 g
masła o temperaturze pokojowej. Ubić je na puszystą, jasną masę, a następnie dodawać po łyżce zimny
budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać do masy
rum i wymieszać do połączenia. Masę można wstawić do lodówki, aby lekko zgęstniała przed nakładaniem.Przygotować masę do obłożenia
tortu. Dobrze schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem
cukru. W oddzielnej misce umieścić
serek i zmiksować go na gładko. Przełożyć do niego
śmietankę i wymieszać lub zmiksować na najniższych obrotach - krótko, tylko do połączenia się składników.Złożyć tort. Jeśli chcemy uzyskać idealnie równy tort, możemy ściąć mały rant, który powstaje na blatach
czekoladowych w trakcie studzenia. Na paterę wyłożyć pierwszy blat, posmarować równomiernie kremem budyniowym, zostawiając około 0,5 cm wolego brzegu. Nałożyć drugi blat, lekko dociskając, aby krem doszedł do zewnętrznej krawędzi ciasta. Przy pomocy płaskiego noża nakładać na boki i wierzch
tortu masę
śmietankowo-
serową. Na koniec obsypać tort
kokosem i lekko docisnąć do powierzchni. Włożyć do lodówki. Podawać można schłodzony lub w temperaturze pokojowej.Smacznego!
