ßßß Cookit - przepis na Babeczki kokosowe (bezglutenowe)

Babeczki kokosowe (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Tym razem przepis na bardzo proste i bardzo smaczne babeczki kokosowe, oczywiście bezglutenowe . Nie są w intensywnym kokosowym smaku (taki smak rezerwuję do kokosanek) ale w lekkim kokosowym posmaku, co dodaje babeczkom niesamowitości . Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje dla 12 babeczek):
100 skrobi ziemniaczanej
50 g mąki ryżowej
60 g wiórków kokosowych
40 g masła
100 ml mleka
2 jajka (żółtka i białka osobno)
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
Składniki na polewę czekoladową:
100 g gorzkiej czekolady
15 g masła
3 łyżki cukru
100 ml mleka
oraz wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku i pozostawiamy do wystygnięcia.
2. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
3. Dodajemy dwa żółtka i mieszamy. Białka osobno, później ubijemy z nich pianę.
4. Dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i mleko na wyczucie. Może być potrzebne trochę więcej lub mniej, w zależności od konsystencji ciasta. Mniej więcej 100 ml powinno wystarczyć.
5. Z białek z odrobiną soli ubijamy białka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
6. Przygotowujemy 12 papilotek, które zapełniamy do 2/3 wysokości. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut z grzaniem góra-dół. Następnie jeszcze 5 minut dopiekamy z termoobiegiem. Następnie, gdy babeczki stygną przygotowujemy polewę. Wszystkie składniki rozpuszczamy w rondelku i polewamy babeczki, oprószamy wiórkami i gotowe :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2016/04/babeczki-kokosowe-bezglutenowe.html