ßßß Cookit - przepis na Szybki placek ze śliwkami (bezglutenowy)

Szybki placek ze śliwkami (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Czas owoców, czas śliwek, więc czas na szybki placek ze śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-)
* * *
Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy):
1 szklanka skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 szklanka mleka
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
200 g masła
3 jajka (żółtka i białka osobno)
owoce (śliwki węgierki na przykład)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1. Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
2. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
3. W misce mieszamy suche składniki.
4. Następnie dodajemy żółtka, białka osobno do miski do ubicia na sztywną pianę. Mieszamy łyżką albo berłem cukierniczym.
5. Następnie dolewamy stopniowo mleko i mieszamy.
6. Następnie dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
7. Z białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy delikatnie.
8. Blachę smarujemy masłem i obsypujemy na przykład mąką z ziaren amarantusa. Wylewamy część ciasta i układamy owoce.
9. Zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
10. Temperatura 180 stopni z termoobiegiem powinna wystarczyć, ale mój piekarnik fiksuje trochę więc ja muszę piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu a następnie po 45 minutach na 10 minut z włączonym termoobiegiem. Jeszcze gorące sypiemy cukrem pudrem.
Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/09/szybki-placek-ze-sliwkami-bezglutenowy.html