Wykonanie
Czas
owoców, czas
śliwek, więc czas na szybki placek ze
śliwkami . Kolejny przepis z notatnika kulinarnego mojej mamy, ale oczywiście w wersji bezglutenowej . Ciasto szybkie, wręcz błyskawiczne i oczywiście bardzo smaczne. Nadają się każde
owoce zarówno świeże jak i mrożone . W tym przepisie użyłam
śliwek węgierek . Serdecznie zapraszam :-)* * *Składniki (na blachę o wielkości 26cm x 21cm mierząc dno blachy):1 szklanka
skrobi ziemniaczanej1 szklanka
mąki kukurydzianej1/2 szklanki
mąki ryżowej1 szklanka
mleka1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru200 g
masła3
jajka (
żółtka i
białka osobno)
owoce (
śliwki węgierki na przykład)
cukier puder do posypaniaWykonanie:
1.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy.
2.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.
3. W misce mieszamy suche składniki.
4. Następnie dodajemy
żółtka,
białka osobno do miski do ubicia na sztywną pianę. Mieszamy łyżką albo berłem cukierniczym.
5. Następnie dolewamy stopniowo
mleko i mieszamy.
6. Następnie dodajemy rozpuszczone
masło i mieszamy.
7. Z
białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną
soli) i mieszamy delikatnie.
8. Blachę smarujemy
masłem i obsypujemy na przykład
mąką z ziaren
amarantusa. Wylewamy część ciasta i układamy
owoce.
9. Zalewamy
ciastem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45 minut.
10. Temperatura 180 stopni z termoobiegiem powinna wystarczyć, ale mój piekarnik fiksuje trochę więc ja muszę piec w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu a następnie po 45 minutach na 10 minut z włączonym termoobiegiem. Jeszcze gorące sypiemy
cukrem pudrem.Smacznego :-)