ßßß Cookit - przepis na Krajanka piernikowa - pszenna i bezglutenowa

Krajanka piernikowa - pszenna i bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Składniki (na ok. 45 niewielkich pierniczków):
Ciasto:
400 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 200 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 100 g skrobi ziemniaczanej)
250 g cukru pudru
3 jajka
150 g roztopionego masła
1/4 łyżeczki sody
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki przyprawy korzennej
skórka otarta z 1 pomarańczy
2 garście posiekanych orzechów (miałam tylko migdały w płatkach + garść suszonej żurawiny)
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
odrobina soku wyciśniętego z pomarańczy
Najpierw przygotować lukier - będzie potrzebny zaraz po wyjęciu ciasta z pikarnika. Cukier puder umieścić w niewielkiej misce i zmiksować z minimalną ilością soku pomarańczowego. Stopniowo dodawać więcej soku, regulując gęstość lukru.
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto (można użyć miksera z końcówkami-hakami). Uformować z ciasta sześć wałków, można dla ułatwienia oprószyć dłonie mąką. Wałki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (maksymalnie 3 na jednej, ponieważ w trakcie pieczenia rosną). Wkładać do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ° C na 10 minut (u mnie pieczenie trwało o wiele dłużej, bo aż 20-25 minut, ale może to wynikać z grubości wałków ciasta). Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić za pomocą suchej wykałaczki, czy ciasto się już dopiekło. Jeśli po wbiciu w ciasto wykałaczka wychodzi sucha, oznacza to, że można je już wyjąć. Przełożyć na kratkę do studzenia i jeszcze ciepłe pokrywać lukrem. Zaraz po tym pokroić na kawałki (wielkość wedle uznania). Wystudzone pierniki można długo przechowywać w puszce.
Smacznego!
Źródło przepisu: http://teczawsloiku.blogspot.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2015/02/krajanka-piernikowa-pszenna-i.html