Wykonanie
Jeśli nie macie pomysłu na prezent - upieczcie mnóstwo pierniczków, ładnie je ozdóbcie i popakujcie - gwarantuję, że taki podarunek przypadnie do gustu każdemu :)Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty - korzystam z niego od paru lat i nie jestem w stanie nawet odpowiedzieć skąd się u mnie wziął.Składniki :400 g
mąki - ja czasem zastępuję część
mąki mielonymi
orzechami2 duże
jajka100 g
masła100 g
miodu1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżka kopiasta
kakao1 łyżka
cynamonu1 łyżka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody oczyszczonejWszystkie składniki wrzucamy do miski lub na stolnicę i wyrabiamy ciasto.Wkładamy je na 30-60 minut do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na około 3-4 mm (
ciastka trochę podrosnę w piekarniku), wykrawamy
ciastka i pieczemy przez 8-10 minut w temperaturze 180 stopni.Ja w ciastkach jeszcze przed wrzuceniem do piekarnika robię dziurki (patyczkiem do szaszłyka - potrzeba w końcu
matką wynalazku) na wypadek gdyby obdarowani chcieli je widzieć na swoich choinkach.Ozdabiamy wedle uznania.Smacznego :)Zapraszam na profil Ewa Kuchennie na facebooku: KLIK