Wykonanie

Po dyniowej
serii, czas na urozmaicenie ;) Jakiś czas temu upiekłam tort
kawowy "po swojemu". Nie obyło się bez komplikacji - kiedy zabrałam się do nocnego pieczenia, przypomniałam sobie, że w domu nie ma
kawy rozpuszczalnej. Postanowiłam więc trochę zaryzykować i przygotować krem z dodatkiem naturalnej, mielonej
kawy. Nie żałuję! Powstał tort o delikatnym smaku
kawy z mlekiem (osobiście nie lubię mocno
kawowych ciast, więc dla mnie to duży plus ;) Mielona
kawa w
masie wygląda uroczo i dodaje ciastu jeszcze więcej aromatu. Jako bazę
tortu, wybrałam najlepszy
kakaowy biszkopt, jaki kiedykolwiek
jadłam. Jest wilgotny, mięsisty i bardzo wyrazisty w smaku. Krem
kawowy dodatkowo wzbogaciłam o pokruszone
cukierki Werther's Original, ponieważ chciałam, żeby w torcie coś "chrupało", a poza tym, kto tych
cukierków nie lubi...? :) I bez obaw - nikt sobie na nich nie połamie zębów, jeśli zostaną pokruszone dość drobno (ale nie na mączkę!). Polecam, tort jest dosyć prosty w przygotowaniu, nieprzesłodzony i
daje się ładnie pokroić.Notka: piekłam wersję bezglutenową, w formie o średnicy 24 cm.Składniki (na tortownicę o śr. 24-27 cm):
Biszkopt:7
jajek1 szklanka
cukru2/3 szklanki gorzkiego
kakao2/3 szklanki
mąki pszennej tortowej (bezglutenowcy: 1/3 szkl.
mąki kukurydzianej, 1/3 szkl.
mąki gryczanej)Masa:800 ml
śmietanki 30 %180 g
cukru pudru50 ml zaparzonej
kawy2 łyżeczki
żelatyny4 łyżeczki świeżo zmielonej
kawy50 g pokruszonych Wertersów (lub innych
mlecznych karmelków)dodatkowo: zaparzona i ostudzona
kawa do naponczowania
biszkoptu (opcjonalnie)Upiec
biszkopt . Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (pomijając brzegi formy).
Mąkę i
kakao wymieszać i przesiać dwukrotnie. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać w dużej misce na małych obrotach przez około 2 minuty (do spienienia). Następnie dodawać stopniowo, po łyżce
cukier, cały czas miksując na coraz wyższych obrotach miksera. Po paru minutach
białka powinny być lśniące i sztywne. Nadal ubijając dodawać
żółtka po jednym, wrzucać kolejne gdy poprzednie wmiesza się w
białka. Odstawić mikser. Do ubitej masy dodawać mieszankę
mąki z
kakao w
trzech partiach - po każdej mieszając delikatnie, ale dokładnie metalową łyżką. Im delikatniej się to
zrobi, tym mniej piana opadnie i
biszkopt będzie bardziej puszysty. Gotowe, jednolite ciasto przelać do formy i piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 170 º C (do momentu aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy). Upieczony
biszkopt wyjąc z piekarnika i rzucić energicznie o blat stołu. Pozostawić do ostudzenia.Przygotować przełożenie
tortu . Odmierzyć 600 ml
śmietanki i ubić na sztywno ze 180 g
cukru pudru.
Żelatynę umieścić w misce, namoczyć w jak najmniejszej ilości
wody i pozostawić do napęcznienia. Po kilku minutach zalać gorącą (ale nie wrzącą!)
kawą (50ml) i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia
żelatyny. Do miski z
żelatyną stopniowo, po łyżce dodawać ubitą
śmietanę i za każdym razem delikatnie wmieszać (pozwoli to na uniknięcie zbyt gwałtownego spadku temperatury, skutkującego ścięciem się
żelatyny). Kiedy mieszanka
śmietany z
żelatyną i
kawą osiągnie temperaturę zbliżoną do temperatury
śmietany, można przelać mieszankę do
śmietany i natychmiast zmiksować do połączenia. Na koniec delikatnie wmieszać drobno zmieloną
kawę. Masa może lekko się upłynnić - należy odstawić ją do lodówki.W tym czasie przygotować drugą masę . Ubić pozostałe 200 ml
śmietany,
cukierki skruszyć w moździerzu, lub przy pomocy robota kuchennego. Kawałeczki powinny
mieć wielkość ok. 3 mm, żeby nie rozpuściły się całkowicie w
masie. Skruszone
cukierki wymieszać delikatnie z ubitą
śmietaną, odstawić do lodówki.Złożyć tort . Wystudzony
biszkopt przekroić
ostrym nożem na trzy blaty. Masę
kawową podzielić na trzy części (dwie posłużą do posmarowania blatów, trzecia do obłożenia
boku tortu). Na paterze położyć pierwszy blat, nasączyć
kawą, wyłożyć pierwszą porcję kremu
kawowego. Położyć drugi blat, nasączyć i wyłożyć krem z
cukierkami. Położyć trzeci blat, nasączyć, posmarować wierzch drugą częścią kremu
kawowego, a boki obłożyć ostatnią jego porcją. Tort można przyozdobić startą
czekoladą i ziarenkami
kawy. Schładzać przez kilka godzin lub całą noc przed podaniem.Smacznego!



Źródło przepisu na
biszkopt (z moimi modyfikacjami): http://www.kwestiasmaku.com/