Wykonanie

Świetny pomysł na wykorzystanie
jabłek, jeśli nie chcemy piec szarlotki ani niczego, co należałoby kroić. Koperty są rozmiaru średniej wielkości drożdżówek i szybko znikają (sprawdzone na rodzinie i gościach :). Bardzo podoba mi się ich rustykalny wygląd, jestem fanką wypieków wyglądających domowo i niekoniecznie idealnie, dlatego nie przeszkadza mi to, że lekko pękają. Nie należy się przejmować jeśli w trakcie pieczenia zaczną się lekko rozklejać, ponieważ nadzienie pozostaje na swoim miejscu. Zachęcam do przygotowania ich z ulubionymi
przetworami owocowymi lub masą
makową, tak jak w oryginalnym przepisie.Składniki (na 16 sztuk):3 średnie
jabłka2,5 szklanki
mąki pszennej1 kostka
margaryny (używam
masła)3
jajka1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany lub
jogurtu naturalnego30 g świeżych
drożdży2 łyżki płynnego
miodu1/2 szklanki
soku jabłkowego250 g gotowej masy makowej (lub ulubionego
dżemu- u mnie
jabłkowo-aroniowy)1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu2 łyżki
cukruszczypta
solimąka do posypania stolnicy
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wsypać szczyptę
soli i łyżeczkę
cukru, dodać pokruszone
drożdże, wszystko wymieszać. Dołożyć
margarynę i starannie posiekać składniki nożem. Wbić jedno całe
jajko, dodać też 2
żółtka oraz
śmietanę. Zagnieść ciasto.Przygotowane ciasto półkruche zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki (przynajmniej na 30 minut). W tym czasie
jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pociąć na mniejsze kawałki.Zagotować
sok jabłkowy z dodatkiem
miodu. Zanurzyć w nim
jabłka i gotować przez 5 minut na małym ogniu. Przestudzić na sitku, później wymieszać z
cynamonem. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką (wałek też można oprószyć dla wygody). Pokroić na 16 kwadratów. Na środek każdego nałożyć trochę masy makowej i lekko rozsmarować, następnie nałożyć po łyżce
jabłek. Kwadraty poskładać na pół i zlepić brzegi.
Ciastka ułożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wierzchy posmarować pozostałymi
białkami i posypać
cukrem. Piec około 25 minut w 200 ºC .Smacznego!


Źródło przepisu: "Najlepsze desery z
jabłkami" dodatek do
Tiny, 5 września 2012r.