Wykonanie
Tak przygotowanego
bakłażana lubi cała rodzina. Potrawa nie jest pracochłonna, więc często przygotowuję ją na obiad, gdy nie mam czasu na długie gotowanie.Zamiast
sera pleśniowego można użyć
mozzarelli, nie polecam zamiany
suszonych pomidorów na świeże, bo są za mało wyraziste w smaku. Jeśli nie mam passaty pomidorowej, sos przygotowuję z
pomidorów z puszki, które miksuję. Smak sosu można wzbogacić dodając szczyptę
chili w proszku lub pokrojony ząbek
czosnku.
Bakłażana w
sosie pomidorowym podaję z
ryżem,
kuskusem,
makaronem penne lub
bagietką. Podany na ciepło może być daniem na obiad lub kolację, na zimno doskonale nadaje się na imprezy na szwedzki stół.

Składniki:1 średni
bakłażankilka
suszonych pomidorów w zalewie z
oleju (użyłam po 1 połówce
pomidora na 1 plaster
bakłażana)kilka plastrów
sera pleśniowego (użyłam Blue Stilton)
sól do posypania
bakłażanaSos:200 g (ok. 3/4 szkl.) passaty pomidorowej1 szklanka
wody1 łyżeczka
brązowego cukru1 łyżeczka
suszonego oregano1/3 łyżeczki mielonej
papryki (najlepiej wędzonej)1/3 łyżeczki
soliszczypta czarnego mielonego
pieprzuPrzygotowanie:
Bakłażana pokroić na 2 cm plastry, każdy plaster oprószyć
solą i ułożyć na sicie. Po kilku minutach z plastrów
bakłażana zacznie wypływać gorzki sok.Po ok. 15 minutach przełożyć plastry
bakłażana na arkusz papierowego ręcznika i przykryć drugim arkuszem ręcznika, mocno przycisnąć dłonią, aby usunąć jak najwięcej gorzkiego soku i
sól.Po osuszeniu na każdym plastrze
bakłażana ułożyć pokrojonego
suszonego pomidora (odsączonego z zalewy) i cienki plaster
sera pleśniowego.
Bakłażana przełożyć na dużą patelnię z grubym dnem.Następnie wymieszać składniki
sosu pomidorowego, przelać na patelnię taką ilość sosu, aby plastry
bakłażana były zakryte do 3/4 wysokości, podgrzać na średnim ogniu.Patelnię przykryć pokrywką, po zagotowaniu sosu, zmniejszyć gaz i dusić
bakłażana ok. 20 minut.Jeśli
bakłażan nie jest jeszcze miękki, a
sos pomidorowy mocno się zredukował, trzeba dodać trochę
wody.
Sos pomidorowy gotowany na dużej patelni, szybko się zagęszcza i redukuje, dlatego trzeba go obserwować i w razie potrzeby dolać
wodę.Gdy
bakłażan jest miękki, a
ser roztopiony, należy patelnię zdjąć z ognia.Smacznego

