Wykonanie
Cukinie w tym roku wyjątkowo obrodziły! Każda ma plus minus po półtora kilo. Żeby nie zwariować i nie znudzić się po tygodniu ich jedzenia - trzeba się nakombinować ;) Przy okazji mąż zachorzał, apetyt stracił, trzeba mu porcje dawkować. Wpadłam więc na pomysł pokrojenia
cukinii nieco inaczej ;)Podany poniżej farsz to moja propozycja z dziś. Można ją oczywiście dowolnie dopasować do zawartości swojej lodówki :)Składniki na 10 nadzianych krążków:1 wielka
cukinia1
cebula2
marchewki2
żółte paprykisłodka papryka,
sól,
pieprz,
kurkuma300 g passaty5
dymek - zielona część1 szklanka ugotowanej
kaszy jaglanejstarty ser grana padano (opcjonalnie)
Cebulę pokroić w kosteczkę,
marchewkę w półplasterki. Na patelni rozgrzać
olej rzepakowy, wrzucić
cebulę i
marchewkę i dusić pod przykryciem 6-7 minut. W międzyczasie pokroić
paprykę w kostkę i dorzucić ją do na patelnię po podanym czasie. Dodać
przyprawy do smaku. Po 3 minutach wrzucić ugotowaną
kaszę jaglaną i rozdrobnić ją dokładnie. Wszystko dokładnie wymieszać, zalać passatą i podgrzewać kilka minut bez przykrycia, pod koniec dodać pokrojoną
dymkę. Rozgrzać piekarni do 180 stopni.
Cukinię pokroić na około 2 cm plastry i wydrążyć ją, najlepiej łyżką. Nałożyć do środka nadzienie, zetrzeć na górę
ser. Włożyć do piekarnika na 20 minut.Smacznego :)Drążymy ;)

Przygotowane do nadziewania

Przed pieczeniem


Tuż po wyjęciu z piekarnika

Smacznego!
